Makkelijk, snel en gezond. Perfect voor een keukenrebel. Dit gerecht staat binnen de 20 minuten op tafel. Dat is typisch voor de Aziatische keuken. De gerechten zijn puur en eenvoudig en meestal heel snel klaar te maken.

Dit gerecht kwam een beetje toevallig tot stand. Ik was op de markt en passeerde een kraam met ongelooflijk mooie groenten, waaronder paksoi. De groente fascineert mij een beetje, ik weet niet waarom, maar ik vind ze best mooi. Ook weet ik niet echt wat ik er mee moet aanvangen. Nu ze daar zo mooi lagen te wezen, kon ik het niet nalaten er een paar mee te nemen naar huis. De voor de hand liggende oplossing was om ze te gebruiken in combinatie met zalm en sesam en zo een Oosters getint gerecht op tafel te zetten, dat onze gezondheid goed zou doen. Gelukkig lusten de kinderen graag Oosterse smaken, zolang het niet al te pikant is.

Zalm is één van de bekende vette vissoorten, waarvan we best 2 keer per week een portie op het menu zetten. Dat komt vooral omdat ze een hoog gehalte omega-3 vetzuren bevatten. Het is belangrijk om voldoende omega-3 vetzuren te eten, omdat de meeste mensen teveel omega-6 vetzuren hebben en te weinig omega-3. Dat komt omdat veel voedingsmiddelen tegenwoordig veel omega-6 bevatten.

Eet dus vooral veel omega-3, want omega-6 krijg je al genoeg binnen via plantaardige oliën, vlees, bewerkte producten, enz. Omega-3 vind je in vette vis, spruitjes, lijnzaadolie, noten en groene bladgroenten zoals bijvoorbeeld paksoi. Dit gerecht is dus een echte omega-3 booster.

Ook de zeekraal bevat heel veel vitamines en is van nature zout. Koop jonge zeekraal met jonge frisse takjes. Soms zit er een groter exemplaar tussen met een houterig uiteinde, dat moet je verwijderen. Aan de kleine jonge takjes hoef je niets te doen. Je kan de zeekraal kort koken in water en spoelen met koud water en dan heek kort opbakken in een beetje olie. Kruiden met wat peper en klaar. Ze past perfect bij alle visgerechten en brengt wat ‘bite’ op je bord.

Je kan naar keuze noedels kiezen. In de meeste supermarkten vind je rijstnoedels of eventueel eiernoedels. Mijn absolute voorkeur gaat uit naar Sobanoedels, die zijn er in tal van smaken (rijst, boekweit, …). Je vindt ze in de Bioplanet. Kies je voor boekweitnoedels, dan is dit recept volledig Pascale Naessens of combinatiemethode proof. Boekweit in namelijk geen graan, maar een pseudo graan net als quinoa. Deze lijken mer op groenten dan op granen en combineren mag dus!

Tips: Haal de groene en de witte delen van de paksoi uit elkaar, zo kan je ze alletwee perfect klaarmaken

Gezond want: Dit gerecht zit boordevol goeie omega-3 vetten: zalm, paksoi en sesamzaadjes

paksoi sobnoedels-met-sesamzalm

Sobanoedels met paksoi en zeekraal
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 zalmfilets
  • 2 pakjes sobanoedels of rijstnoedels
  • 4 paksoi wit en groen apart
  • 2 uien
  • 1 doosje jonge zeekraal
  • 1 handvol zwarte sesamzaadjes
  • 1 rode chilipeper fijngesneden zonder pitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gember geraspte
  • 6 el sojasaus glutenvrij
  • kokosolie
  • olijfolie
Prep Tijd 10 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 4 zalmfilets
  • 2 pakjes sobanoedels of rijstnoedels
  • 4 paksoi wit en groen apart
  • 2 uien
  • 1 doosje jonge zeekraal
  • 1 handvol zwarte sesamzaadjes
  • 1 rode chilipeper fijngesneden zonder pitjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el gember geraspte
  • 6 el sojasaus glutenvrij
  • kokosolie
  • olijfolie
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Doe 2 el kokosolie in een wok en bak hierin de fijngesneden uien zacht. Snij ondertussen het wit van de paksoi in kleine blokjes en voeg toe van zodra de uit zacht wordt. Voeg ook de gesnipperde lookteentjes, de chilipeper en de gember toe.
  2. Laat alles op matig vuur bakken gedurende ongeveer 5 minuten. Voeg dan de in reepjes gesneden bladeren van de paksoi en de sojasaus toe en bak nog 5 minuutjes.
  3. Ondertussen, kook je de noedels in ruim gezouten water zoals aangegeven op de verpakking. Giet af en spoel met koud water. Net voor het opdienen roer je de noedels onder je wolschotel, zodat ze warm worden.
  4. Kook ook de zeekraal gedurende 2 minuten in kokend water.
  5. Meng in een kommetje de olijfolie met sesamzaadjes, peper en zout en haal de zalm hierdoor. Bak de zalm in een pan met olijfolie. Max 5 minuten, binnenin moet de zalm nog mooi roze en een heel klein beetje rauw zijn.
  6. Schep in diepe kommetjes een bodem noedels met groenten, leg er de zalm op en leg er wat zeekraal bij. Smakelijk
Deel dit Recept