New York is mijn favoriete stad. Het is een stille droom om er ooit eens een jaar of 6 maand te wonen. Dromen mag hé? Telkens wanneer we er op reis zijn, kijk ik al weken uit naar bagels. Bagels zijn broodjes die eerst een minuut gekookt worden en dan afgebakken worden. Belangrijker is echter het gat in het midden van het broodje.

Hoewel ze oorspronkelijk uit de Joodse keuken afkomstig zijn, blijven ze voor een echte New Yorkse delicatesse. ’s Morgens eet ik ze met een flinke klont boter en roomkaas. Wellicht niet het meest gezonde ontbijt, maar ik word er zo blij van.

In België zijn ze moeilijk te vinden en dus geven ze mij het gevoel van de eerste asperges of de eerste Belgische aardbeien. Naar iets uitkijken helpt dus echt om van iets doodgewoons een echte traktatie te maken. Wil je ze zelf proeven? Dat kan oa in Brugge bij Sanseveria Bagelsalon. waar je ze ook naturel kan kopen om thuis in je diepvries te steken.

Je kan ook mijn recept hier volgen en ze gewoon zelf maken. Maak er een deel voor de diepvries. Bak ze gewoon af, laat afkoelen en steek in je diepvries. Je hoeft ze niet te ontdooien, steek ze daarna gewoon 7 min in de oven op 180°C en je hebt echte New Yorkse bagels. Feest!!!!

Eet ze met gerookte zalm en roomkaas voor de lunch en met Nut-ella en banaan voor het ontbijt.

Volgende week staan ze ’s avonds op het menu met gegrilde zalm en honing/mosterd vinaigrette.

Tips: Door de speltbloem zijn dit stevige bagels. Kies eventueel voor een Bio witte bloem voor de echte bagels.

Gezond want: Spelt is een oude graansoort, die minder bewerkt is. Ze bevat ook andere gluten dan tarwe en daardoor zijn er mensen met tarwegluten allergie die toch spelt verdragen.

bagels-met-choco-en-banaan-

Spelt bagels
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 3* 30 min rijzen
Passieve Tijd 25 min bakken
Porties
bagels
Ingrediënten
  • 450 gr bloem spelt, bio tarwe, ...
  • 20 gr gist
  • 250 ml lauw water
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • 1 eidooier
  • 1 el room of water
  • 2 el sesamzaad
Prep Tijd 5 min
Kook Tijd 3* 30 min rijzen
Passieve Tijd 25 min bakken
Porties
bagels
Ingrediënten
  • 450 gr bloem spelt, bio tarwe, ...
  • 20 gr gist
  • 250 ml lauw water
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • 1 eidooier
  • 1 el room of water
  • 2 el sesamzaad
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Doe je bloem in een mengkom en maak in het midden een kuiltje. Meng de gist in het water en giet dit in het kuiltje. Schep een beetje bloem over het water, zodat het bedekt is en laat 30 min rusten.
  2. Na 30 min voeg je een goeie snuif zout en de olijfolie toe. Meng dan de bloem met het water goed. en kneed alles met een keukenrobot of een handmixer met deeghaken gedurende min. 5 min tot je een mooi soepel deeg krijgt. Maak er een bal van en laat 30 min rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.
  3. Na 30 verdeel je de bal op een met bloem bestoven werkvlak in 8 porties. Rol ze één voor één tot kleine balletjes. Steek een houten stok (bijvoorbeeld van een houten lepel) in het midden van de ballen en draai ze rond, zodat er een gaatje van ongeveer 2 cm ontstaat in de bagel. Laat dan opnieuw 30 min rijzen.
  4. Verwarm de oven op 200°C en breng een grote pot water aan de kook. Kook de bagels langs elke kant gedurende 30 sec. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Strijk ze in met het eigeel, losgeklopt met de room en strooi er het sesamzaad over. Laat ze 25 min. bakken in de oven.
Deel dit Recept