Had ik al gezegd dat ik van stoofpotjes hou. Ze zijn gezellig en best makkelijk om te maken. De enige 2 nadelen eraan zijn dat ze wel lang op het vuur (of in de oven) moeten staan en dat ze zo moeilijk te fotograferen zijn. Dat eerste nadeel is echter niet zo erg, want je hoeft zelf het werk niet te doen en dat tweede vind je waarschijnlijk totaal geen probleem. Laat je dus niet tegenhouden om stoverij te maken.

Stoofpotten worden lekkerder op dag 2. Maak ze dus gerust vooraf (bijvoorbeeld in het weekend) klaar en laat de smaken zich vermengen. Bewaar in de koelkast en warm dan goed door voor het opdienen. Maak eventueel een extra portie voor de diepvries.

Waarom is dit gerecht gezond, vraag je je misschien af. Wel, dit recept past in de reeks: gezonde klassiekers, echte Vlaamse kost die al jaren op het menu staat, waar wij een extra gezonde draai aan geven. In dit geval betreft het de gluten (die zitten in bier en peperkoek of brood) en het toevoegen van groenten in de stoofpot. Mijn moeders recept (dat trouwens niet kloppen is, zo lekker!) bestaat uit rundsstoofvlees met Geuze en peperkoek met mosterd. Heel erg lekker, alleen kon Johan het dus niet meer eten vanwege de gluten.

Dit recept gebruikt in plaats van bier, rode wijn en ik doe er veel groenten (wortel, champignons en wat zoete aardappel). De saus is een beetje dunner dan normaal, maar eventueel kan je ze binden met maizena of arrowroot, dat zijn beide glutenvrije bindmiddelen.

De frietjes, die normaal bij stoofvlees gaan, heb ik vandaag vervangen door krielaardappeltjes gepoft in de oven. Serveer er eventueel nog een slaatje bij.

Tips: Je kan de varkenswangetjes vervangen door rundsstoofvlees.

Gezond want: Glutenvrij en met veel groentjes

varkenswangen

Stoofpotje van varkenswangetjes
Recept Afdrukken
Stemmen: 5
Score: 1.6
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 2,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg varkenswangetjes
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 6 wortelen
  • 3 zoete aardappelen
  • 1 bakje champignons
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml gepelde tomaten uit blik
  • 700 gr krielaardappeltjes
  • 1 bosje peterselie
  • 200 ml rode wijn
  • 2 laurier blaadjes
  • 600 ml rundsfond vb. Lacroix
  • peper
  • zout
  • 2 el mosterd
  • kokosolie
  • 1 el provencaalse kruiden
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 2,5 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 kg varkenswangetjes
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 6 wortelen
  • 3 zoete aardappelen
  • 1 bakje champignons
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml gepelde tomaten uit blik
  • 700 gr krielaardappeltjes
  • 1 bosje peterselie
  • 200 ml rode wijn
  • 2 laurier blaadjes
  • 600 ml rundsfond vb. Lacroix
  • peper
  • zout
  • 2 el mosterd
  • kokosolie
  • 1 el provencaalse kruiden
Stemmen: 5
Score: 1.6
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Check of er geen taai vlies aan de wangetjes hangt, indien ja, verwijder dit met een scherp mesje. Doe 2 el kokosolie in een kom met een dikke bodem of font (vb. Le Creuset). Bak hierin de varkenswangetjes rondom goudbruin en haal ze uit de kom. Hou het vuur middelhoog.
  2. Doe 2 extra lepels kokosolie in de kom en stoof de fijngesneden ui aan. Wanneer de ui zacht wordt, voeg dan de zoete aardappel en de wortelen toe - snij beide groenten in redelijk grote stukken, want ze gaan even meestoven!
  3. Voeg de rode wijn toe en laat even koken. Doe dan de tomatenpuree, de tomaten en de rundsfond bij de stoverij. Voeg ook de varkenswangen weer toe. Ook de laurier en peper en zout mogen in de kom.
  4. Laat dit op een zacht vuur of in de oven (op 140°C) pruttelen gedurende 2 uur. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht op de stoofpot is. Normaal is er ruim voldoende! Zo niet, voeg dan wat extra fond toe of eventueel water.
  5. Het laatste half uurtje laat je de schotel pruttelen zonder deksel, zo kan er meer vocht verdampen en wordt de saus mooi dik. Hier moet je beroep doen op je gezonde verstand. Controleer regelmatig de dikte van je soep en de gaarheid van je wangetjes. Het is moeilijk om hier een precieze tijd op te plakken.
  6. Voeg nu ook de champignons toe. Snij de steeltjes ervan af en snij ze in vier. Doe ze bij het vlees en laat 25 minuten meestoven.
  7. Kook ondertussen de krielaardappelen gedurende 5 minuten in gezouten kokend water. Giet ze af en doe ze in een ovenbestendige kom. Giet er olijfolie over en kruid met peper en zout en eventueel wat provencaalse kruiden.
  8. Hak net voor het opdienen de peterselie fijn en strooi over je stoofvlees. Smakelijk
Deel dit Recept