Tomatenpesto met speltspaghetti

Home/Tomatenpesto met speltspaghetti

Tomatenpesto met speltspaghetti

Oh, het gemak van pasta. Wat maak je klaar wanneer je weinig tijd hebt? Deze pasta is een perfecte oplossing.

Omdat Johan een glutenallergie heeft gebruiken we steevast glutenvrije pasta. Die van het merk Schär is best ok. Alleen bevat hij net als echte spaghetti (die van tarwe) heel veel geraffineerde koolhydraten, die je bloedsuiker spiegel sterk doen schommelen. Dus ze zijn niet gezonder dan de gewone pasta’s. Soms echter hebben we zoveel zin in pasta, dat we er gewoon eten. Meestal ’s avonds omdat de dip die je krijgt na het eten van snelle koolhydraten, dan minder erg is. Je voelt je dan immers moe en ’s avonds mag dat.

Als alternatief kan je volkoren pasta (als je geen probleem hebt met gluten) of pasta van alternatieve granen gebruiken: boekweit, quinoa, spelt, … Spelt is een oud graan, dat niet echt bewerkt wordt door de voedingsindustrie, dit in tegenstelling tot gewone tarwe, die zo zwaar bewerkt is dat veel mensen ze niet langer verdragen. Het aantal intoleranties stijgt dan ook zienderogen. Spelt bevat ook gluten, maar van een andere soort en vaak kunnen mensen met een allergie deze toch verdragen.

Doordat de speltkorrel minder bewerkt wordt, bevat deze nog veel meer voedingsstoffen dan de tarwekorrel. Spelt heeft een nootachtige smaak en de pasta is lichter om te verteren.

Een ander alternatief is zelf courgette pasta maken. Dat is zeker en vast de gezondste oplossing en ook de best voor de lijn.

Tips: Probeer ook een boekweit of bijvoorbeeld rijstpasta

Gezond want: Spelt bevat meer eiwitten, vetten, en ruwe vezels dan tarwe en heeft ook grote hoeveelheden vitamine B17 (anti-carcinoom). Het bevat ook speciale koolhydraten die een beslissende rol spelen bij de bloedstolling en het immuunsysteem stimuleren om zo de weerstand te verhogen tegen infecties.

Tomatenpesto met speltspaghetti
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 375 gr speltpasta
  • 4 courgettes
  • 10 grote tomaten San Marzano of uit blik
  • 2 handvol basilicum vers, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el pijnboompitjes geroosterd
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 375 gr speltpasta
  • 4 courgettes
  • 10 grote tomaten San Marzano of uit blik
  • 2 handvol basilicum vers, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el pijnboompitjes geroosterd
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Rooster eerst de pijnboompitten. Dit kan ook al de dag voordien. Zet een anti-aanbak pan op zonder vetstof en laat ze warm worden. Doe er de pijnboompitten in en schud regelmatig je pan, zodat ze niet aanbranden. Laat ze mooi bruin worden. Daarna giet je ze in een bord en laat ze afkoelen.
  2. Snij de courgettes in lange slierten met een juliennesnijder. Stop bij de zachte kern, de pitten mogen niet mee. Dit gedeelte kan je invriezen om bij soep te doen. Meng ze met wat zout en zet apart in een vergiet. Knijp ze goed uit.
  3. Breng water aan de kook.
  4. Snij een kruisje in de tomaten en doe ze 30 sec in het kokende water. Haal ze er uit en spoel onder koud water. Haal het vel van de tomaat. Halveer de tomaten en verwijder de pitten. Snij de rest van het tomatenvlees fijn. Meng met de knoflook, de olie en een beetje zout en laat zachtjes stoven in een anti-aanbakpan.
  5. Kook ondertussen de speltpasta zoals aangegeven op de verpakking. Wanneer hij gaar is giet je hem af.
  6. Wanneer de saus wat is ingedikt, voeg je basilicum en de courgette toe. Kruid af met peper en zout. Laat nog 2 minuten pruttelen. Voeg de speltpasta toe en roer alles goed door elkaar.
  7. Serveer in een diep bord en strooi er de pijnboompitten en eventueel wat parmezaanse kaas over.
Deel dit Recept
By | 2017-01-09T18:28:14+00:00 januari 12th, 2016|1/2016 week 2, 3/2016 week 1, Easy weekday dinner, Recepten, Weekmenuplannen|2 Comments

About the Author:

2 Comments

  1. Hilde 20/01/2017 at 20:23 - Reply

    Op de foto zie ik geen courgettes of basilicum maar wel rucola. Hoort die foto wel bij het recept?
    Ik heb het net zelf gemaakt en het was heel lekker!

    • sylvianne 23/01/2017 at 09:31 - Reply

      Hoi Hilde, de courgettes zijn in spaghettisliertjes ‘omgetoverd’ met een spiralizer. Dat is een handig toestelletje waarmee je zowel courgette als wortelen, zoete aardappel, rode biet, … in heel fijn lange slierten kan verwerken. De rucola, hoewel erg lekker in dit recept, heb ik hier voornamelijk gebruikt om wat kleur in het bord te brengen (vooral om de foto wat op te leuken). De foto hoort dus wel degelijk bij het recept ;-). Het allerbelangrijkste echter is dat je het lekker vond!

Leave A Comment