Een perfect recept voor een feestelijke avond met veel volk. Je kan alles vooraf klaarmaken en dan enkel opwarmen. Bovendien is het ongelooflijk lekker.

Je kan het vlees klaarmaken in een snelkookpan, maar dat hoeft niet. Het gaat alleen veel sneller. In de snelkookpan heb je ongeveer 1,5 uur nodig, in een gewone pot, moet je vlees wel 3 uur minstens opstaan. Maar dat heeft alleen maar voordelen. Want op die manier begin je er tijdig aan en heb je tijd te over om zelf nog een uitgebreid bad te nemen. En dat terwijl je vuur het werk doet.

De puree is pure bloemkool, maar wanneer je ze goed mixt dan is er niemand die zal merken dat er geen aardappelen werden toegevoegd. De bloemkoolpuree zorgt er voor dat dit recept met gemak onze persoonlijke top 10 haalt. Waarom? Dit is echt heerlijk smeuïge puree, waar werkelijk iedereen van houdt. Zeker het proberen waard!

Schrik niet van de grote hoeveelheid Worchestershire saus die je moet toevoegen, de saus smaakt echt heerlijk.

Tips: Vraag je beenhouwer om mooie grote wangetjes waarvan de vliesjes verwijderd zijn, dat scheelt jou werk.

varkenswangetjes-met-bloemkoolpuree

Varkenswangetjes met bloemkool puree
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Maaltijd Feestelijk
Prep Tijd 40 min
Kook Tijd 2 uur min.
Porties
personen
Ingrediënten
Het vlees
  • 2 kg varkenswangetjes
  • 600 ml kalfsfond
  • 200 ml Worchestershire saus
  • 200 ml porto rood
  • 2 soeplepels tomatenpuree
  • 200 gr sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • olijfolie
De puree
  • 2 bloemkolen
  • 300 gr spekjes natuur
  • 8 el boter
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 2 el kokosolie
  • muskaatnoot
  • peper
  • zout
de spruitjes
  • 1 kg spruitjes
  • bicarbonaat
  • zout
  • smout of boter
Maaltijd Feestelijk
Prep Tijd 40 min
Kook Tijd 2 uur min.
Porties
personen
Ingrediënten
Het vlees
  • 2 kg varkenswangetjes
  • 600 ml kalfsfond
  • 200 ml Worchestershire saus
  • 200 ml porto rood
  • 2 soeplepels tomatenpuree
  • 200 gr sjalot
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • olijfolie
De puree
  • 2 bloemkolen
  • 300 gr spekjes natuur
  • 8 el boter
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 2 el kokosolie
  • muskaatnoot
  • peper
  • zout
de spruitjes
  • 1 kg spruitjes
  • bicarbonaat
  • zout
  • smout of boter
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
Het vlees
  1. Doe in een snelkookpan (of gewone pot) een beetje olijfolie en smoor hierin de fijngesneden sjalot. Laat ze mooi zacht worden zonder dat ze verbanden.
  2. Wanneer het sjalotje zacht is, blus je de pan met de rode porto en laat hem dan op hoger vuur tot de helft inkoken. Dit betekent dat je de hoeveelheid porto zolang laat koken tot je nog de helft over hebt.
  3. Voeg dan de kalfsfond, de Worchestershiresaus, de look en de tomatenpuree toe. Kruid met wat peper en zout.
  4. Leg hierin de varkenswangetjes en sluit de snelkookpot. Verlaag je vuur van zodra er stoom begint te ontsnappen, tot middelhoog en laat dit 1,5 uur opstaan. (Met een gewone pot, duurt dit minstens 3 uur - zorg dat je wangetjes boterzacht zijn)
  5. Haal de pan van het vuur en laat alle stoom ontsnappen en de kom enigszins afkoelen alvorens het deksel te openen. Haal de wangetjes uit het vocht en doe ze voorlopig in een ander kommetje. Giet er een klein beetje sap bij en dek af. De rest van het sap, zet je terug op het vuur en laat je tot 3/4 inkoken. Je krijgt dan een redelijk dikke saus. Zet de saus koel weg. Dit alles kan gerust een dag voordien.
  6. Voor je gaat eten, warm je de saus terug op. Laat ze kort koken. Zet een pan op het vuur en verhit een lepel olijfolie in de pan. Bak de wangetjes kort op, zodat er een mooi korstje ontstaat. Misschien heb je 2 pannen nodig, of moet je dit aanbakken in 2 keer doen. Wanneer je wangetjes mooi aangebakken zijn, giet je lepel per lepel de ingedikte en opgewarmde saus over je wangetjes. Je zal zien dat de saus mooi aan de wangetjes gaat kleven. Laat goed doorwarmen
De puree
  1. Snij de bloemkool in roosjes. Kook of stoom ze gaar. Doe 3/4 van de bloemkool in een blender.
  2. Bak het spek, zonder extra vetstof in een pan mooi krokant. Voeg het vrijgekomen vet toe aan de bloemkool in de blender. Voeg ook de boter, de appelciderazijn, kokosolie, nootmuskaat, peper en zout toe en mix alles heel goed. Voeg eventueel wat water of kookvocht van de bloemkool toe, mocht je puree niet smeuïg genoeg zijn.
  3. Voeg de rest van de bloemkool en de spekjes toe en mix heel kort, zodat je kleine stukjes overhoudt in je puree. Zet koel weg tot gebruik en warm dan in een kommetje voorzichtig terug op.
Spruitjes
  1. Verwijder de buitenste blaadjes van de spruiten en maak met een scherp mes een kruisje onderaan in je spruitje. Breng een grote pot, sterk gezouten water aan de kook en voeg 2 el bicarbonaat toe. Dit houdt je spruitjes mooi groen. Kook de spruitjes gedurende ongeveer 5 minuutjes, zodat ze nog wat note hebben. Giet de spruitjes onmiddellijk af onder ijskoud water en zet ze eventueel weg tot gebruik.
  2. Warm wat smout (of boter) in een kom en voeg de spruiten toe. Kruid met peper en zout en nootmuskaat. Laat de spruitjes mooi bruin kleuren en goed doorwarmen
Serveren
  1. Schep een lepel bloemkoolpuree op elk voorverwarmd bord. Leg er 2 wangetjes bij en versier met de spruitjes. Zet de rest in kommen op tafel. Smakelijk
Deel dit Recept