Op onze workshop: gezond koken voor het hele gezin, kwam dikwijls terug dat het niet altijd even makkelijk is om kinderen en partner te overtuigen, gezonder te eten. Eén van de deelneemsters zei zelfs: “Bij mij thuis zeggen ze: “Liever vanavond een Jeroen Meus dan Pascale Naessens””

Herkenbaar? Ook voor mij, met 2 tieners in huis, wordt niet elk gerecht even enthousiast onthaald. Ik maakte dit gerecht op vrijdagavond, en ik moet toegeven dat vrijdag de gevaarlijkste dag is. De nieuwsbrief is de deur uit en ik doe mijn planning voor de komende week, bovendien ben ik een beetje moe en vind ik dat ik mijzelf wel eens mag belonen. Comfort food dus!

Mijn dochter zat aan tafel haar huiswerk te maken en ze merkte nogal droogjes op: “Mama hou toch ook rekening met die kinderen, die willen ook lekkere dingen eten!”. Ik besloot dan, dat zij een gerecht mocht kiezen, dat die arme kinderen zeker blij zou maken. Gehaktballen in tomatensaus dus.

Goed voor mij, maar wel met een keukenrevolutie draai er aan. Dat wil zeggen: balletjes met veel groenten en niet zomaar een saus uit een potje. Bovendien heb ik het gehakt vervangen duur puur rundsgehakt (filet americain), dat is meteen veel magerder en het bevat geen toevoegingen. Je maakt het dan ook best zo snel mogelijk klaar. Wat geen probleem hoeft te zijn, want eenmaal gebakken kan je de balletjes wel 3 dagen in de koelkast bewaren.

De verrassing zit hem in de venkel. Digest onder de vorm van venkelzaadjes in het gehakt en in de vorm van de echte groente in de saus. Dat was zo lekker. Nu weet ik dat mijn dochter geen venkel lust. Dus dit was in feite meer een experiment. Nadat ze een bord leeggegeten had en aanstalten maakte om nog eens bij te vullen, vertelde ik over de venkel. Waarop zij antwoord: “Maar ik lust helemaal geen venkel!” en dan prompt dat tweede bord opschepte. Tja, het zal dan wel echt in ons hoofd zitten, zeker.

Serveer met bloemkoolrijst voor de meest gezonde versie of eventueel pasta of puree.

Tips: Snij de venkel heel fijn en laat hem op zacht vuur garen, zo wordt hij lekker zacht

Gezond want: Venkel bevat veel potassium, wat de bloedvaten verwijdt en zo de bloeddruk reguleert. Als je last hebt van je bloedvaten en je wordt aangeraden om minder zout te eten, kan meer potassium eten ook helpen

 

venkelgehaktballetjes

Venkel gehaktballetjes
Recept Afdrukken
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr rundsgehakt
  • 50 gr parmezaanse kaas optioneel
  • 1 tl venkelzaad gekneusd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 venkelknollen fijngesneden
  • 2 rode paprika's fijngesneden
  • 3 wortels fijngesneden
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 1 handvol bladpeterselie
  • peper
  • zout
  • olijfolie
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 30 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr rundsgehakt
  • 50 gr parmezaanse kaas optioneel
  • 1 tl venkelzaad gekneusd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 venkelknollen fijngesneden
  • 2 rode paprika's fijngesneden
  • 3 wortels fijngesneden
  • 800 gr tomaten uit blik
  • 1 handvol bladpeterselie
  • peper
  • zout
  • olijfolie
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Meng het rundvlees met parmezaan, venkelzaad en zeer fijngehakte knoflook in een pot. Kruid met peper en zout en kneed alles goed door elkaar. Draai er balletjes van en bak ze in een pan in wat olijfolie. Bak ze mooi bruin en bewaar ze daarna in een bord.
  2. Snipper de ui fijn en bak hem in dezelfde pan, eventueel kan je wat extra olie toevoegen. Voeg dan de fijngesneden paprika en wortel toe en laat een paar minuten zachtjes stoven. Voeg dan de venkel toe en laat gedurende 5 minuten zachtjes stoven op laag vuur.
  3. Giet er dan de tomaten over en doe evenveel water in het blik. Doe er ook de balletjes weer bij. Laat koken, tot zolang de saus mooi inkookt.
  4. Strooi er dan de peterselie over en voeg eventueel extra parmezaan toe.
Deel dit Recept