Een recept van de befaamde Franse kok Alain Ducasse, die alles bij elkaar 21 Michelinsterren op zijn naam heeft staan. Je kan je afvragen of recepten op dat niveau wel in de Keukenrevolutie thuishoren, maar geen paniek, de man blinkt ook uit in eenvoud.

Toen hij in 2014 zijn restaurant in Parijs heropenende schokte hij zowel Parijs als de rest van de culinaire wereld door vlees zo goed al volledig van zijn menukaart te schrappen. Hij werkt er voornamelijk met biologische en natuurlijke producten, met vis en plantaardige gerechten. Alvorens een bezoek aan zijn restaurant op je wishlist te zetten, wil ik toch even vermelden dat de prijs 380 euro per persoon bedraagt.

Hij bundelde een aantal gerechten in 2 mooie en bruikbare kookboeken: Puur natuur en Puur natuur: Vis, schaal- en schelpdieren. Alle gerechten passen perfect binnen de Keukenrevolutie: ze zijn makkelijk en bovenal gezond. Dit recept komt uit het Vis, schaal- en schelpdieren kookboek.

puurnatuur

visschaal en schelpdieren

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb het wat aangepast, want de vissoorten die Ducasse ‘voorschrijft’ zijn niet zo makkelijk te vinden. In het oorspronkelijk recept staat zeebrasem, grauwe poon, zeepaling en schorpioenvis. Waarschijnlijk is dit spannender door de verschillende soorten en smaken, maar de tajine met enkel kabeljauw was zeer smakelijk en de kinderen waren er dol op, getuige de 3 borden die ze opschepten.

Je kan eventueel extra groenten toevoegen als je dat wenst zoals: venkel, courgette of aubergine. Ikzelf heb zoete aardappel en flespompoen toegevoegd, wat het geheel een frisse natuurlijk zoete smaak geeft.

Eén van de ingrediënten is gekonfijte citroen. Het zijn citroenen opgelegd in zout en je kan ze kopen in de Marrokaanse winkel, maar ook bij Delhaize. Spoel de citroenen goed voor gebruik, zodat het teveel aan zout er af is. Ook de binnenkant wordt niet gebruikt. Enkel de schil is van nut. Ze wordt over het algemeen zeer fijn gesneden en in tajines verwerkt.

Als je geen tajine hebt, voldoet een diepe gietijzeren op anti-aanbakpan ook.

Tips: Vervang kabeljauw gerust door een andere magere witvis

Gezond want: Vervang rood vlees regelmatig door vis, zowel de magere als de vette vissoorten hebben hun gezondheidsvoordelen

gekonfijte-citroen

vistajine

 

kabeljauwtajine

Vistajine met geconfijte citroen
Recept Afdrukken
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 30 min
Passieve Tijd 1 uur trekken
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr kabeljauwfilet
  • 1 geconfijte citroen in kleine stukjes gesneden
  • 2 citroenen bio
  • 1 eetlepel harissa
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 zoete aardappelen geschild, in kleine blokjes
  • 2 wortelen geschild in stukjes
  • 1 flespompoen geschild in kleine blokjes
  • 10 takjes koriander steeltjes en blaadjes apart
  • 1/2 tl ras-el-hanout
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 steranijs
  • olijfolie
Prep Tijd 20 min
Kook Tijd 30 min
Passieve Tijd 1 uur trekken
Porties
personen
Ingrediënten
  • 800 gr kabeljauwfilet
  • 1 geconfijte citroen in kleine stukjes gesneden
  • 2 citroenen bio
  • 1 eetlepel harissa
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 zoete aardappelen geschild, in kleine blokjes
  • 2 wortelen geschild in stukjes
  • 1 flespompoen geschild in kleine blokjes
  • 10 takjes koriander steeltjes en blaadjes apart
  • 1/2 tl ras-el-hanout
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 steranijs
  • olijfolie
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Pers het sap van de 2 citroenen en meng er een eetlepel harissa onder. Giet dit mengsel of de vis (in een diep bord) en dek af met vershoudfolie. Laat een uur trekken. Leg ook de gedroogde abrikozen in een kommetje lauw water zodat ze kunnen wellen.
  2. Snij ondertussen de groenten in gelijke blokjes. Doe olijfolie in de tajine of een gietijzer pan en warm op. Doe de uien, de zoete aardappel en de wortelen in de tajine en laat ze 10 minuten zachtjes stoven.
  3. Voed dan de pompoen toe, samen met de ras-el-hanout en de tomatenpuree. Snij de abrikozen in stukjes en doe ze ook in de tajine samen met het weekwater. Strooi er de in stukje gehakte koriandersteeltjes bij. Laat 5 minuten pruttelen
  4. Voeg dan de geconfijte citroen en de 3 anijssterren toe. Als je bereiding te droog dreigt te worden, voeg je nog een beetje water toe.
  5. Wanneer je groenten gaar zijn, leg je de vis op de groenten. Laat nog een 5 à 10 minuten pruttelen tot de vis gaar is. Dit is afhankelijk van de grootte van je vis.
  6. Hak de korianderblaadjes fijn en strooi net voor het opdienen over je gerecht. Zet de tajine zo op tafel en bedien iedereen in een kommetje of een diep bord.
Deel dit Recept