Regelmatig waag ik mij aan klassieke gerechten in een gezond jasje. Dit is een aanpassing van een Spaghetti carbonara. Je kan er over de debatteren of dit gerecht wel spaghetti carbonara mag genoemd worden, want de Italianen zijn nogal gesteld op de correcte uitvoering van hun recepten. Nu goed, ik kon zo direct geen betere benaming vinden.

Dit gerecht is een beloning voor Fien, want telkens als we uit eten gaan en ze ziet de kans om pasta Carbonara te eten, is het zover. Ze lust dit nu eenmaal heeeeel graag. Dus carbonara zal het zijn, als beloning. Eerst gaat haar neus nog wel de lucht in en rollen haar ogen alle kanten op, wanneer ze de warmoes ziet liggen. Gaat dàt in de carbonara? Dàt lust ik niet. En ze zegt dat ik haar gerecht totaal verpest, met die vieze dingen.

Ikzelf heb warmoes de eerste keer gegeten ‘In de wulf’, waar ze wel meer met zogeheten vergeten groenten werken, wat deze warmoes dus is. Mijn vader heeft hem in de tuin staan, hoewel hij zelf niet goed weet hoe hij (of mijn moeder) het kan klaarmaken. Hij kwam deze morgen dus met een bussel warmoes af, of ik er iets kon mee doen? Want het stond nog in de tuin. Natuurlijk. In de carbonara verwerken, zo wordt die alweer een pak gezonder. Vergeet even de room, wil je?

Warmoes, in het Engels Swiss Chard, ziet er prachtig uit. Diep rood of zonnig geel, met intens groene bladen. De bladeren kan je klaarmaken zoals je spinazie klaarmaakt. Verwijder in dat geval de stelen en was de bladeren zorgvuldig. Doe boter en wat look in een pan en sauteer (bak) de fijngesneden bladeren er in. Kruiden met peper en zout en klaar. De steeltjes kan je in stukjes snijden en licht afkoken en ze dan eventueel nog wat bakken in boter. Verwerk ze bijvoorbeeld in puree of gebruik ze zo in bokjes in een slaatje.

En ja voor ik het vergeet. Dit recept is echt snel klaar.

warmoes

warmoesblokjes

warmoes bladeren

Warmoes carbonara
Recept Afdrukken
Stemmen: 1
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 500 gr glutenvrije pasta
  • 100 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 6 stuks warmoes rood en geel
  • 3 teentjes knoflook in schijfjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 eigeel
  • 200 ml room
  • peper
  • zout
  • 150 gr bacon of spek
Prep Tijd 15 min
Kook Tijd 15 min
Porties
personen
Ingrediënten
  • 500 gr glutenvrije pasta
  • 100 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 6 stuks warmoes rood en geel
  • 3 teentjes knoflook in schijfjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 eigeel
  • 200 ml room
  • peper
  • zout
  • 150 gr bacon of spek
Stemmen: 1
Score: 2
Jij:
Stem op dit recept!
Voeg to aan Menu Plan:
Dit recept is toegevoegd aan je Menu Plan
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Instructies
  1. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking. Zet een extra kom met gezouten water op voor de warmoes stelen, breng aan de kook.
  2. Snij ondertussen de warmoes. Haal de bladeren van de stelen en snij ze in chiffonade: rol de bladeren op tot rolletjes en snij dan in fijne reepjes. Was dit grondig onder koud stromend water. Doe een klontje boter in een diepe pan of kom en zet op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en de look toe en laat even zweten in de kom. Voeg het spek of bacon toe en laat even bakken. Doe er dan de bladeren bij en laat slinken (ongeveer 5 à max. 10 min)
  3. Was de stelen en snij ze in blokjes. Kook ze 5 minuten in het gezouten water. Giet af en voeg bij de blaadjes. Roer alles goed door elkaar en voeg de room toe. Laat de room een paar minuten inkoken. Kruid alles goed met peper en zout. Haal van het vuur en roer er de dooiers door. Meng met de afgegoten pasta en strooi er parmezaanse kaas over.
Deel dit Recept