Zalm met kruidenkorst en granaatappelpitten
Porties Prep Tijd
4 personen 20 min
Kook Tijd
30 min
Porties Prep Tijd
4 personen 20 min
Kook Tijd
30 min
Ingrediënten
Voor de tahindressing
  • 200 gr tahin
  • 60 ml citroensap
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 2 teentjes look
voor de zalm
  • 4 stuks zalmfiletzonder vel – bio
Voor de kruidenkorst
  • 1 rode uifijngesnipperd
  • 2 handvol korianderfijn gesneden
  • 2 handvol bladpeterseliefijn gesneden
  • 1 handvol muntblaadjesfijn gesneden
  • 2 rode chilipeperfijn gesneden
  • 100 gr amandelenfijn gesneden
  • 100 gr walnotenfijn gesneden
  • 2 koffielepels sumacoptioneel
  • 150 ml olijfolie
  • 1 granaatappel
  • peper
  • zeezout
  • kokosolie
  • 2 el granaatappel melasseoptioneel
Voor de sla van zeegroenten
  • 1 bakje zeekraal
  • 1 bakje lamsoor
  • 1bosje lente-uitjes
Instructies
  1. Maak de tahindressing door alle ingrediënten in een blender te doen en mooi te mixen, voeg ongeveer 50 ml water toe – een beetje tegelijk tot je een mooie nog vaste dressing krijgt – je moet het op de zalm smeren straks. Zet tot gebruik weg in de koelkast – als je dit vooraf maakt en laat anders gewoon even op het aanrecht staan. Haal de dressing 30 minuten voor gebruik uit de koelkast, anders kan je hem niet smeren.
  2. Hak alle kruiden en de rode ui en noten fijn meng. Meng met olijfolie en kruid met peper en zout. Roer er de granaatappel pitten door
  3. Bak de zalm in een pan met hete kokosolie. Leg hem eerst op de velkant in de pan en kruid ondertussen de bovenkant met peper en zout. Laat het tot ongeveer 3/4 doorgaren – zet je vuur middelhoog, zodat de zalm niet aanbrandt. Draai hem dan om en laat ook op de andere kant nog een paar minuten doorgaren. Kruid ook de velkant met peper en zout
  4. Doe een lepel olijfolie in een pan en laat warm worden, doe hierin de gewassen zeegroenten en laat ze kort opbakken (ongeveer 3 tot 4 minuten) Je vuur mag relatief hoog staan, de doelstelling is de groenten net als spinazie kort te verhitten.
  5. Smeer een dikke laag tahin op de zalm en schep er de kruiden op. Serveer met de zeesla en eventueel extra nog een gewone groene salade. Sprenkel er wat granaatappelmelasse over, indien je deze hebt. Ook rijst past goed bij dit gerecht, maar is echt niet nodig – dit gerecht bevat alles wat je nodig hebt.