Zijdezachte kikkererwtensoep
Een heerlijk romige soep, met Midden-Oosterse allures. Heerlijk op een koude winterdag.
Porties Prep Tijd
1,5 liter 10min
Kook Tijd
30 min
Porties Prep Tijd
1,5 liter 10min
Kook Tijd
30 min
Ingrediënten
de soep
  • 2 blikken kikkererwtenof 400 gr gedroogde kikkererwten (zie opmerking boven)
  • 2 uienin stukjes gesneden
  • 1 teentje look
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 koffielepel gemalen komijn
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • 800milliliter groentenbouillonzelfgemaakt, uit bokaal of blokje
  • peper
  • zout
de gremolata
  • 100 gr ontbijtspekoptioneel
  • 1 handvol walnoten
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 citroenbio, voor de beste
voor de krokante kikkererwten
  • 100 gr gekookte kikkererwten
  • 1 koffielepel paprika
  • 1koffielepel gemalen komijn
  • 1 koffielepel gemalen koriander
  • peper
  • zout
  • 1soeplepel olijfolie
Instructies
de soep
  1. Warm een eetlepel olijfolie in een grote kom en stoof hierin de ui aan. Laat hem op zacht vuur ongeveer 15 minuutjes stoven, dan wordt hij lekker zoet van smaak.
  2. Voeg de gekookte kikkererwten toe, samen met het teentje look, de kurkuma, de koriander en de komijn. Laat ongeveer een 2-tal minuutjes meestoven.
  3. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook. Laat je soep ongeveer 30 minuutjes zachtjes koken. Voeg indien nodig meer bouillon of water toe en mix de soep dan goed door. Kruid met peper en zout.
De gremolata
  1. Terwijl de soep kookt: verwarm de oven voor op 180°C. Hak de walnoten grof en verdeel ze over een bakplaat met bakpapier. Laat ongeveer 10 minuutjes roosteren in de warme oven.
  2. Leg het spek op een bakplaat met bakpapier en schuif eveneens in de oven. Laat het mooi krokant uitbakken en daarna afkoelen.
  3. Doe het spek, de noten en de koriander in een blender en mix mooi door elkaar. Zet opzij (je kan dit in een afgesloten potje, ongeveer 1 week bewaren in de koelkast en gebruiken in bijvoorbeeld een salade)
de krokante kikkererwten
  1. Doe 1 eetlepel olijfolie in een mengkommetje en voeg de kruiden toe. Meng alles goed door elkaar en roer er dan de kikkererwten onder.
  2. Verdeel de kikkererwten op een bakplaat en zet ze in de voorverwarmde oven gedurende 30 tot 45 minuten. Tot ze mooi krokant zijn! Eet ze zo snel mogelijk op, want ze blijven niet lang krokant.
  3. Schep de soep in kommetjes, strooi er de gremolata over en geef de kikkererwtjes erbij, voor de brunch. Smakelijk!