Nog zo een topper met asperges. Ik maakte dit recept klaar tijdens de paasvakantie. De witte asperges waren op dat moment nog aan de dure kant, maar eenmaal het seizoen goed begonnen, is dit recept natuurlijk nog beter met witte asperges.

Ook doperwten zijn een echt lenteproduct. Misschien nu ook nog wat vroeg, maar gelukkig is er wel de diepvriesvariant, hoewel niets boven vers gaat in dit geval. Ik ga steevast voor de bio doperwten van Delhaize. Een mens heeft zo zijn favorieten ūüėČ Voor mij dus Bio erwtjes van Delhaize, geen bokaaltjes of van die piepkleine doperwten. De reden dat ik ze zo lekker vind, is dat ze mooi dik zijn. Net als de erwtjes van mijn opa vroeger.

De combinatie van asperges met doperwten maakt van dit gerecht een echte lentetopper. Misschien zie je het niet zitten om midden in de week risotto te maken, maar persoonlijk zou ik zelfs durven beweren dat risotto bij ons een echte doordeweekse favoriet is.

Als je bouillon in de diepvries hebt is de klus snel geklaard. Ontdooien, opwarmen en gebruiken. Wanneer de zelfgemaakte bouillon op is, dan kies ik vaak voor fond uit een bokaal, omdat ik die lekkerder vind dan bouillon uit blokjes (die is nogal zout). In geval van nood komt hij ook bij mij uit een potje. Dan is het wel opletten met het zout, want ook de parmezaan bevat al relatief veel zout.

Deze risotto zonder scampi’s is uiteraard een perfect vegetarisch alternatief.

risoto-asperges-en-doperwten  risotto-en-asperges-doperwten

Risotto met groene asperges en doperwtjes

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Ingredi√ęnten
  
  • 300 gram risotto rijst arborio of carnaroli
  • 1,3 liter groentenbouillon of 1 liter + 300 ml kalfsfond
  • 1 bussel groene asperges
  • 300 gr doperwtjes Bio diepvries
  • 1 glas witte wijn
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 20 scampi gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspt
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Doe een lepel olijfolie in een diepe anti-aanbak pan (tefal) en stoof de sjalot lichtjes aan. Laat ze zeker niet bruinen.
  • Voeg na 1 minuut de rijst toe en laat op zacht vuur mee stoven tot de rijstkorreltjes doorzichtig worden.
  • Breng ondertussen de bouillon aan de kook - laat hem daarna dan zachtjes borrelen
  • Wanneer de rijst glazig is voeg je het glas witte wijn toe. Laat dit helemaal verdampen. Dan voeg je telkens 1 pollepel bouillon toe, die je weer laat verdampen/opnemen door de rijst alvorens de volgende lepel toe te voegen
  • Schil ondertussen de onderste stukken van de groene asperges, tenminste wanneer het dikke asperges zijn. Heb je kleine groene asperges, dan hoef je deze helemaal niet te schillen. Snij de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm lang.
  • Nadat de rijst ongeveer 15 min heeft opgestaan en bijna gaar is - proef een paar korreltjes, ze moeten zo goed als gaar aanvoelen. Dan voeg je zowel de doperwten als de asperges toe, met nog een lepel bouillon. De asperges en de erwtjes koken zo gaar in de risotto en dat bespaart afwas. De asperges kan je ook kort opbakken in de pan van de scampi's als je een 'vettiger' smaak wil.
  • In een andere pan bak je de scampi's 3 √† 4 minuten in hete olijfolie. Niet langer, anders worden ze taai. Kruid met peper en zeezout. Zet de pan van het vuur en werk je risotto verder af
  • Haal je risotto van het vuur en roer er de parmezaanse kaas onder. Laat een 2 minuten rusten en dien dan onmiddellijk op met de scampi's.
Trefwoord familiegerechten, trendy gerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Risotto met groene asperges en doperwtjes

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 45 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
Ingredi√ęnten
  
  • 300 gram risotto rijst arborio of carnaroli
  • 1,3 liter groentenbouillon of 1 liter + 300 ml kalfsfond
  • 1 bussel groene asperges
  • 300 gr doperwtjes Bio diepvries
  • 1 glas witte wijn
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 20 scampi gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 50 gr parmezaanse kaas geraspt
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Doe een lepel olijfolie in een diepe anti-aanbak pan (tefal) en stoof de sjalot lichtjes aan. Laat ze zeker niet bruinen.
  • Voeg na 1 minuut de rijst toe en laat op zacht vuur mee stoven tot de rijstkorreltjes doorzichtig worden.
  • Breng ondertussen de bouillon aan de kook - laat hem daarna dan zachtjes borrelen
  • Wanneer de rijst glazig is voeg je het glas witte wijn toe. Laat dit helemaal verdampen. Dan voeg je telkens 1 pollepel bouillon toe, die je weer laat verdampen/opnemen door de rijst alvorens de volgende lepel toe te voegen
  • Schil ondertussen de onderste stukken van de groene asperges, tenminste wanneer het dikke asperges zijn. Heb je kleine groene asperges, dan hoef je deze helemaal niet te schillen. Snij de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm lang.
  • Nadat de rijst ongeveer 15 min heeft opgestaan en bijna gaar is - proef een paar korreltjes, ze moeten zo goed als gaar aanvoelen. Dan voeg je zowel de doperwten als de asperges toe, met nog een lepel bouillon. De asperges en de erwtjes koken zo gaar in de risotto en dat bespaart afwas. De asperges kan je ook kort opbakken in de pan van de scampi's als je een 'vettiger' smaak wil.
  • In een andere pan bak je de scampi's 3 √† 4 minuten in hete olijfolie. Niet langer, anders worden ze taai. Kruid met peper en zeezout. Zet de pan van het vuur en werk je risotto verder af
  • Haal je risotto van het vuur en roer er de parmezaanse kaas onder. Laat een 2 minuten rusten en dien dan onmiddellijk op met de scampi's.
Trefwoord familiegerechten, trendy gerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!