Rode kolen aten we, toen ik klein was, vooral in de winter. Nochtans zijn er nu volop rode kolen en bijgevolg zijn ze spotgoedkoop. Ze zijn makkelijk in te vriezen of te fermenteren (zo kan je ze inderdaad lang bewaren), maar ze zijn ook zalig in een lekker frisse zomerse koolsla.

Het is ook een uitstekende manier om je portie rauwkost binnen te krijgen. Bovendien ga ik altijd vanzelf mindful eten bij koolsla, omdat je zo goed moet kauwen op de kolen. Combineer rode kool – of witte kool – met rauwe geraspte worteltjes, rauwe knolselder stokjes en voeg er wat gedroogde veenbessen aan toe.

Deze keer heb ik zelfgemaakte aïoli gebruikt als dressing, vooral omdat we in Spanje zo veel kregen, en ik dit wel eens wou proberen. Evengoed kan je zelfgemaakte mayonaise gebruiken.

Serveer de sla bij de varkenstaco’s en neem eventuele restjes mee in je lunchbox met eventueel wat koud kip of een gekookt eitje. Overigens past deze salade perfect bij allerlei gebraden vlees en bij de BBQ.

Tips:

Gebruik, indien je deze hebt, je keukenrobot om je groenten te snijden, zo spaar je veel tijd

Gezond want:

Regelmatig rauwe groenten op je menu zetten is ideaal om je darmen gezond te houden.
rode-kool-sla
Aioli

 

Rode Kool sla met gedroogde veenbessen

Gang: Makkelijk doordeweeks, Salade, Vegetarisch
Keuken: Universeel
Trefwoord: gezonde gerechten, trendy gerechten
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor de koolsla

  • 1/2 rode kool
  • 1/2 knolselder
  • 1 rode ui
  • 1 handvol gedroogde veenbessen
  • 3 grote wortelen
  • 1 venkel
  • 1 handvol verse munt
  • 2 handvol platte peterselie
  • 2 koffielepels citroenzeste

Voor erbij

  • 4 eetlepels Aïoli zie recept

Instructies

  • Was alle groenten en snij ze allemaal in julienne - dunne stokjes zoals een lucifer. Dat gaat makkelijkst met een keukenrobot. Of maak van deze sla een goeie oefening om nog eens wat te oefenen met je snijwerk.
  • Doe ze allemaal samen in een grote mengkom - doe de selder op het laatst, zodat hij niet verkleurt - en meng met de veenbessen, de citroenzeste en de aïoli. Kruid met peper en zout.
  • Bewaar deze salade tot 3 dagen in de koelkast.