Een lekkere afwisseling op traditioneel Belgisch stoofvlees met bier en mosterd. De zurige granaatappel met zoetige port zorgt voor een interessante smaak in de mond. Bovendien is het beregoed momenteel buiten en dan smaakt een lekker stevige stoofpot het best van al!
Zoals met alle stoofpotten, wordt ook dit rundsstoofvlees alleen maar beter, wanneer het een nachtje kan rusten op een koude plek. Heb je hier allemaal geen tijd voor, maar wil je toch wel eens proeven? Laat je dan vooral niet tegenhouden: in een snelkookpan is je stoverij in 45 minuten klaar en ze smaakt net zo lekker.
Luie zondag? Ook geen probleem! Zet is stoofpot op in een kom met dikke bodem en laat op laag vuur zachtjes sudderen. Af en toe eens roeren en controleren of er voldoende vocht overblijft en het gaat vanzelf.
Doordat de pastinaakpuree enkel bestaat uit pastinaak, look en wat kruiden is hij koolhydraat arm. Dit recept past dus zowel in een Pascale Naessens als een Paleo dieet. Ik heb de pastinaak gekookt in melk, maar als je lactose wil vermijden, dan kook je hem gewoon in water. Door de melk krijg je een iets romiger puree, met een mooiere witte kleur, dat is alles.
Dit is bovendien een ideale winterse maaltijd en de granaatappelpitten zorgen voor extra vitaminen. Om deze uit de granaatappel te halen gebruik ikzelf de volgende techniek. Ik snij mijn granaatappel in 4 schijven (zoals je een appel in 4 zou snijden) Dan ‘breek’ ik de schil door ze enigszins naar buiten te plooien, daardoor komen al een groot deel pitjes vrij. De rest van de pitjes kan ik dan makkelijk uit de schil halen door verder de binnenkant te breken.
Een andere methode is de granaatappel in 2 te snijden. Ham met de pitjes naar een kom te draaien en er dan met een houten lepel op de buitenkant op te kloppen.
Welke methode je ook kiest. Zorg er voor dat er geen witte velletjes in je slaatje raken en dat je geen vlekken maakt op je kleren of behangpapier.
Rundsstoofvlees met granaatappel en pastinaak
Ingrediënten
Het rundsstoofvlees
- 1 kilogram rundsstoofvlees
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel boter
- 200 gr sjalotten fijngesneden
- 2 uien fijngesneden
- 3 teentjes look fijngesneden
- 4 takjes tijm
- 200 ml rode porto
- 6 eetlepels granaatappelsiroop of 200 ml granaatappelsap
- 600 ml kalfsfond
- peper en zout
De pastinaakpuree
- 1 kilogram pastinaak
- 500 ml melk
- 2 teentjes look
- peper en zout
- nootmuskaat
- 1 flinke klont boter
Voor erbij
- 1 granaatappel pitjes
Instructies
Het stoofvlees
- Laat het stoofvlees ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen
- Zet een zware pot op middelhoog vuur zodat hij goed heet wordt. Voeg de boter en de olijfolie toe en bak hierin je stoofvlees rondom mooi bruin. Kruid met peper en zout. Haal het dan uit de kom en bewaar in een diep bord.
- Voeg eventueel wat boter/olie toe en laat hierin op zacht vuur de ui en de sjalot zacht worden. Voeg dan knoflook en tijm toe en laar even meebakken.
- Blus af met de porto en het granaatappelsap of granaatappelsiroop. Laat kort inkoken en voeg dan de kalfsfond en het stoofvlees toe. Zet het deksel op de pan en laat gedurende 2 uur ongeveer zachtjes sudderen.
- Controleer om de 30 minuten of er nog voldoende vocht in je pan zit en je vlees niet aanbakt. Voeg eventueel wat extra fond of water toe. Laat opstaan tot wanneer het vlees letterlijk uit elkaar valt.
- Kruid op het einde met peper en zout.
De pastinaakpuree
- Schil de pastinaken en snij ze in gelijke blokjes. Doe ze in een kom met de gepelde lookteentjes en de melk. Vul aan met water tot de pastinaak onder staat. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook
- Wanneer de pastinaken gaar zijn, schep je ze in de kom van een keukenrobot. Voeg ook de look, wat extra peper en zout en muskaatnoot toe en een paar eetlepels van het kookvocht.
- Mix goed, zodat je een mooie gladde puree krijgt. Proef en kruid af!
- Schep de puree op een diep bord en schep er een flinke lepel stoofvlees met saus bij. Bestrooi met de granaatappelpitten voor een zurige en krokante afwerking. Smakelijk!
Geef een reactie