Vorige week had ik 2 blogs over de trends van 2016, die voorgesteld werden op Anuga, de grootste Europese voedingsbeurs. Deze week was ik op de Foodinspirationdays, een evenement voor de voedingssector dat alleen maar over trends ging. De centrale trend van dit jaar is Reconnect: terug verbinding maken met je voeding.

De eerste spreekster, Denise Kortlever, had het immers over het ontbijtmoment, dat steeds vaker buitenshuis wordt genomen, samen met het gezin ontbijt is steeds minder van toepassing. Bovendien is het ontbijt ook niet langer bedoeld om enkel ’s morgens vroeg te eten. Welnee, de term All day breakfast, werd zelfs de titel van haar boek.

Eén van de recepten die echt trendy zijn in ontbijtland is: Shakshuka. Populair geworden in het Verenigd Koninkrijk onder invloed van Yotam Ottolenghi en nu op weg om de wereld te veroveren.

Shakshuka is een van oorsprong Tunesisch recepten van eieren en licht pittige groenten. Ideaal als stevig ontbijt. Naargelang het seizoen waarin je bent, kan je andere groenten toevoegen aan je eitjes. Deze keer gebruiken we rode paprika’s, maar later in de winter kan je aardappelen toevoegen en in het voorjaar of de zomer aubergines of erwtjes.

Tips: Varieer met de groenten die je lekker vindt.

Gezond want: Lekker, verzadigend recept dat je met gemak, zonder snacken, tot de middag brengt.

 

Shakshuka

Shakshuka

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Kickstarters, Vegetarisch
Keuken Amerikaans, Midden-Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesnipperd
  • 1 el kokosolie
  • 1 laurierblaadje
  • 250 ml tomaten pasatta bij voorkeur bio
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl cayenepeper
  • zeezout
  • 1 rode paprika fijngesneden
  • 4 ei
  • 1 handvol parmezaanse kaas geraspt
  • 1 handvol koriander
  • 1 el harissa optioneel

Instructies
 

  • Stoof je ui en de look aan in wat kokosolie. Ze hoeven niet te bruinen, gewoon lekker zacht te worden
  • Voeg na een paar minuten, wanneer je ui lekker begint te ruiken, de paprika en harissa toe. Kruid met peper en zout en met paprikapoeder. Laat de paprika een beetje zacht worden en de kruiden hun smaken en geuren vrijgeven
  • Voeg dan de tomatenpassata en het laurierblaadje toe. Laat een 10-tal minuutjes sudderen. Proef en kruid met peper en zout.
  • Maak 4 kuiltjes in de pan en doe daar je eieren voorzichtig in. Maak wat extra ruimte voor je eiwit, zodat dit mooi kan stollen. Laat 8 tot 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Strooi nog wat zout en peper over je eitjes, samen met een overdosis verse koriander.
  • Vlak voor het opdienen, voeg je eventueel nog wat parmezaanse kaas toe.