Weinig tijd om te koken? En je wil toch iets lekkers en gezond op tafel. Hoera voor het goeie weer, want nu smaakt een lekker slaatje echt. Dit is een eenvoudige sla, die wel vol zit met gezonde vetten: omega 3 vetten om meer precies te zijn.

Veel mensen hebben een onevenwicht in het omega 3 / omega 6 vetten. Dat komt omdat er zeer veel omega 6 oliën zijn (denk maar aan alle geraffineerde plantaardige oliën). We hebben veel meer nood aan omega 3 dan aan omega 6. Omega 3 is echt brainfood. Onze hersenen hebben de juiste vetten nodig om goed te functioneren.

Nu met de examens in zicht is het een goed idee om je kinderen regelmatig vette vis te serveren, want die bevat heel veel omega3.

In dit recept focus je op het bakken van de zalm, de rest van de handelingen is supersimpel. Gebruik de pesto van bij de Quinoa/kip sla of maak hem gewoon snel even. Dit is het recept voor pesto.

Om vis te bakken, volg je een gelijkaardige werkwijze als voor vlees, alleen is dit in feite veel makkelijker.

 1. In de pan: verhit je pan en voeg vetstof toe. Leg de vis met de velzijde naar onder in je pan en wacht een 3-tal minuutjes of tot de vis mooi loskomt van je pan. Blijft hij plakken? Laat hem dan nog even liggen, dit wil zeggen dat zijn korstje nog niet is gevormd. Draai hem om en laat hem ook op de andere kant een paar minuten bakken. Voor zalm geldt dat hij niet uitgebakken hoeft te zijn. Een lichte smeuïge binnenkant smaakt best.
 2. In de oven: dat ik nog makkelijker. Smeer je vis in met olijfolie en kruid met peper en zout. Zorg voor een hete oven (180°), alvorens de vis er in te schuiven. Bak de vis ongeveer 10 minuutjes en klaar!

Naast de zalm bevat dit recept nog volgende gezonde ingrediënten: zeekraal en avocado.

Zeekraal: Het seizoen van de zeekraal start nu tot eind september. Misschien heb je het nog nooit gegeten en dit is dus een perfecte gelegenheid. Het past perfect bij vis (uiteraard) en kan zowel rauw, gestoomd als gebakken klaargemaakt worden. Je hoeft er in feite weinig aan te doen. Enkel controleren of het uiteinde niet houterig is – dat kan je zien wanneer er binnenin een wit ‘stokje’ inzit. Is dat het geval? Scheur het onderste deeltje er dan af. Was je zeekraal en klaar!

Avocado: De vetste groenten/vrucht. Bevat heel veel goeie vette, dus die examens die komen helemaal in orde. Zorg wel voor een rijpe vrucht, want anders is hij eigenlijk oneetbaar. Voel er aan, hij moet een beetje meegeven en niet bikkelhard zijn, ook niet te zacht want dan is hij ook niet meer te eten. Kocht je toch een onrijpe: steek hem dan 1 nachtje in een papieren zak met een appel erbij, zo wordt hij snel rijp.

De scampi’s worden ook bij veel mensen totaal verkeerd klaargemaakt. Gebruik je diepvries? Laat ze dan eerst in koud water ontdooien. Dep ze grondig droog alvorens ze te bakken. Eventueel kan je ze pellen en de darmkanalen verwijderen (als dat al niet gebeurd is voor het invriezen). Verhit je pan goed. Bak je scampi’s nooit in een koude of lauwe pan, want anders gaan ze gewoon koken en worden ze heel erg taai. Dus goed ontdooide en droge scampi’s om mee te starten. Dan een hete pan en dan… bak ze ongeveer 3 tot 4 minuten en roer tussendoor eens om. Ze zijn nu klaar. Kruid met peper en zout. Eventueel kan je ze vooraf marineren in olie met wat knoflook om ze dan eveneens op die hete pan te bakken.

zalm-met-avocado-en-zeegroenten

Sla met gebakken zalm en scampi

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Salade
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 4 stukjes roze zalm filets
 • 12 scampi's diepvries, ontdooid en drooggedept
 • 2 rijpe avocado's
 • 4 little gem sla
 • 1 doosje zeekraal gewassen en harde uiteinden verwijderd
 • 1 portie pesto zelfgemaakt
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Instructies
 

 • Verwarm de oven op 180°C Was de sla en snij het in reepjes, droog hem in de slazwierder en maak aan met wat vinaigrette of olijfolie.
 • Strijk je zalmfilets in met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg met de velkant naar boven op een ovenplaat en bak ongeveer 10 minuten in de hete oven.
 • Was de zeekraal en verwijder de harde delen. Doe olie in een pan en bak hierin de scampi's kort aan, kruid met peper en zout. Haal ze uit de pan en hou opzij. Bak de zeekraal 2 minuten in dezelfde pan, kruid met peper en zout.
 • Snij de avocado in 2 en verwijder de pit. Haal het vruchtvlees uit de schil met een eetlepel. Snij ze in schijfjes en leg het in de borden.
 • Schik de zalm op de sla, en leg de scampi's er naast. Leg wat zeekraal op je bord en serveer met de verse pesto.
Trefwoord gezonde gerechten