Ik ben steeds op zoek naar leuke en lekkere gerechten waar geen gluten aan te pas komen. Deze pizza bodem wordt gemaakt van kikkererwtenmeel. De pizza’s zijn eenvoudig te maken, een beetje zoals pannenkoeken en zijn zeer verzadigend. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je met 1 pizza per persoon te weinig hebt, tenzij je echt reuzehonger hebt.

Socca pizza’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk en zijn gewoonweg de tegenhanger van de Italiaanse variant. Deze is voor de tijd van het jaar natuurlijk geniaal. Met asperges! Ik heb nog groene gebruikt, maar natuurlijk kan je net zo goed de lekkere Belgische gebruiken.

Eenmaal je dit recept hebt geprobeerd, kan je eindeloos variëren met zowel de kruiden in de pizza als met het beleg.

Het kikkererwtenmeel kan je vinden bij Bioplanet (kan je ook laten leveren in je Colruyt winkel) of in een natuurvoedingswinkel.

Socca pizza met asperges en ricotta

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 40 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 400 gr kikkererwten meel
  • 2 el olijfolie
  • 2 tl oregano gedroogd
  • 100 gr halfzongedroogde tomaten
  • 2 pakjes groene asperges
  • 200 gr ricotta
  • 1 handvol verse basilicum
  • olijfolie
  • 1 zak spinazie
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Instructies
 

  • Maak eerste het deeg voor de bodems. Meng het kikkererwtenmeel met de 2el olijfolie, de kruiden, peper en zout en 400 ml water. Je moet een vloeiend deeg krijgen, een beetje zoals van pannenkoeken. Klop het mengsel goed zodat je geen klonters hebt.
  • Verhit een pannenkoekenpan of pan met anti-aanbak laag (tefal) en doe er een heel klein beetje olijfolie in. Giet er een lepel beslag in en bak de pizzabodem. Laat het beslag uitlopen zoals bij een pannenkoek, draai de pan wat rond. Bak goudbruin en draai voorzichtig om met een spatel. Bak ook de andere kant. Leg op een ovenplaat en bak al je bodems op dezelfde manier
  • Voor de asperges doe je 2 el olijfolie in een pan en je bakt er de rauwe asperges in. Groene asperges hoef je niet echt te schillen, wel ongeveer 3 cm van de onderkant afsnijden en weggooien. Zelf schil ik de asperges vanaf ongeveer de helft naar beneden toe. Bak de asperges ongeveer 5 min en draai ze regelmatig om.
  • Haal de asperges uit de pan en doe een klontje boter (of olijfolie) in de pan. Was de spinazie en verwijder eventueel de harde stelen, als die er zijn. Gooi de spinazie in de pan en laat ze ongeveer 5 minuutjes max. bakken. Kruid met peper en zout en nootmuskaat
  • Beleg de bodems met de asperges, de spinazie, de zongedroogde tomaten en de ricotta (in kleine stukjes) en zet gedurende 5 minuten in een oven van 180°. Strooi er eventueel nog wat basilicum over.
Trefwoord gezonde gerechten, trendy gerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!