Soep: een geschenk uit de gezonde ‘hemel’. Maak voor elke dag een lekkere soep klaar, als ontbijt zoals in de Oosterse landen, als tussendoortje om de honger te stillen, om te eten voor de maaltijd en zo minder te eten en zelf als volwaardige maaltijd. Soep is het allemaal.

Soepen zitten boordevol groenten en zijn dus per definitie één van de gezondste maaltijden die je kan eten. Bovendien is soep super handig. Maak in het weekend een grote kom soep en je hebt er de rest van de week geniet van.

Belangrijke tips voor de heerlijkste soep:

  • Welke kleur moet je soep hebben? Ik bedoel maar, wil je een mooie blanke champignonsoep, voeg dan zeker geen wortelen en groene groenten toe. Het resultaat is dan een vies gekleurde soep. Idem voor tomatensoep. Je wil een mooie rode soep, voeg dan geen groen toe. Groen en rood zijn complementaire kleuren en het mengen ervan levert steeds bruin op. Witte soep: witte groenten; groene soep: groene groenten en rode soep: rode groenten. Logisch, toch?
  • Welke soep wil je maken? Preisoep? Dan gaat er minstens 50% prei in. Pompoen? Inderdaad min 50% pompoen. In de meeste soepen voegen we een ui toe die we zachtjes in een vetstof laten bakken zonder te bruinen. We gebruiken over het algemeen WUPS-groenten. Dat staat voor wortel, ui, prei en selder. Dit is de basis van een normale soep. Opgelet dus met de kleur! Wortel mag er dus niet altijd in. Ook selder heeft een overheersende smaak. Zelf voeg ik niet altijd selder toe, en als ik het toch doe, dan slechts 1 of 2 stengeltjes.
  • Garnituren zijn het geheim van spannende soepen. Hou telkens een beetje van je hoofdingrediënt over en snij dit in mooie stukjes, die je zachtjes bakt in wat boter. Wanneer je dan je soep opdient strooi je deze blokjes er op. Ook fris groene kruiden, broodkorstjes, fijngehakte nootjes of zaadjes, een toefje slagroom, … maken je soep helemaal af. Gebruik je fantasie.

Soepen

Meer recepten