In deze eerste suikervrije week is het een goed moment om andere smaken te (her)ontdekken. En dat is precies wat we doen in dit recept. Spruitjes zijn een klassieker, in die zin dat duidelijk wordt dat veel mensen niet zo van bittere smaken houden. Vooral kinderen vinden het vaak maar niets.

Nochtans zijn de bittere stoffen uit planten zijn een soort superfood. Ze remmen de eetlust, activeren de spijsvertering, versterken het immuunsysteem en helpen tegen verzuring van het lichaam. Regelmatig bitter eten is dus goed voor ons. Ook al omdat we op die manier weer wat minder aan het zoete vasthouden. Ons smaakpalet wordt immers steeds zoeter en dat is minder goed voor ons. Probeer het dus nog eens met spruitjes. We combineren ze hier met pijnboompitten (die ook licht bitter zijn) en met een beetje parmezaanse kaas die dan weer umami of hartig is. Dat haalt de bittere smaak wat uit de spruitjes.

Het is belangrijk de spruitjes goed te koken, dat kan ook al helpen. Zet een grote kom water met veel zout op en voeg de spruiten pas toe wanneer het water flink kookt. Laat ze dan 5 minuten garen en probeer met een mesjes of ze zacht worden. Laat ze zeker niet overkoken, want dan wordt het alleen maar erger. Giet de spruiten dan af en laat ze schrikken onder koud water, zo blijven ze mooi groen. Bak ze daarna in de boter en kruid ze flink af met peper en nootmuskaat. Laat ze ook licht karameliseren, zo verdwijnt het bitter nog meer.

Tips: Vermijd het om suiker op de spruitjes te doen.

Gezond want: Spruiten bevatten veel vitamine K en C.

spruitjes

Spruitjes met kalkoen

Gang: Makkelijk doordeweeks
Keuken: Belgisch
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 1 kg spruiten
  • 1 handvol pijnboompitten
  • 80 gr parmezaanse kaas geraspt
  • boter
  • peper
  • zout
  • 600 gr kalkoenoesters of ander stukje kalkoen
  • muskaatnoot

Instructies

  • Snij het uiteinde van de spruitjes en maak met een scherp mes een kruisje in de onderkant. Zet een kom met water op het vuur en breng het aan de kook. Voeg flink wat zout toe. Doe de spruiten pas in het water als het kookt. Laat ze 5 minuten koken en giet ze dan af in een vergiet. Laat ze schrikken onder ijskoud water.
  • Doe boter in een pan en stoof de spruitjes tot ze mooi karameliseren. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Bak de kalkoenoesters mooi bruin in een pan met boter en laat ze op gematigd vuur gaar worden. Kruid met peper en zout
  • Schep de spruitjes op een bord, strooi er pijnboompitten en parmezaan over en geef er de kalkoen bij. Smakelijk. Indien gewenst kan je er natuurlijk ook wat aardappelen bij geven.