Dit is het derde artikel in de paleo-reeks. Ondertussen weet je waarom paleo zo goed voor ons is en wat de paleo regels zijn. Hopelijk heb je een aantal interessante dingen geleerd uit die 2 artikels en ben je nu klaar om paleo een kans te geven. Misschien wil je niet helemaal Paleo gaan, maar wil je wel een paar dagen per week echt paleo gaan eten.

Het mag alvast duidelijk zijn dat paleo geen dieet hype is, het is niet eens een dieet. Het is meer een manier van leven waarbij je vooral aandacht hebt voor je voeding en wat deze met je lichaam doet.

Nu ikzelf al een tijd min of meer Paleo eet (heus niet altijd, want ik hou wel van frietjes en af en toe pasta), voel ik mij veel energieker, vooral ’s avonds hou ik nog voldoende energie over om wat te lezen of nog wat te werken. Bovendien moet ik toegeven dat Paleo gerechten best lekker zijn en dat we niet echt iets missen.

Ik geloof ook dat er niet 1 perfect dieet is. Voor Johan bijvoorbeeld is het uitgesloten dat hij gluten eten, hij heeft immers een intolerantie voor gluten, met heel wat buikpijn tot gevolg. Dat is dat, hij zal dan ook niet (stiekem) aan het brood zitten op restaurant.

Binnen paleo zijn er trouwens verschillende strekkingen. Sommigen eten bijvoorbeeld aardappelen en rijst of smullen al eens van een lekker stukje kaas. De echte paleos niet natuurijk, die houden zich aan de regels. Maar als je geen last hebt van kaas, waarom niet?

Plan van aanpak.

Wil jij graag paleo integreren in je levensstijl? Dan heb je verschillende opties:

  1. je gaat er 100% voor en probeert het dieet uit
  2. je gaat er geleidelijk voor en schrapt een aantal zaken, terwijl je de rest gewoon verder eet

100% paleo

Dapper en waarschijnlijk ook de beste optie om alle voordelen van het dieet te voelen. De meeste bronnen die ik gelezen heb, raden dan ook aan om gewoon 100% paleo te gaan.

Dat begint met het opruimen van je kasten en koelkast. Alles wat niet Paleo is gaat er uit (of tenminste, je zet het ver uit het zicht of deelt het uit aan vrienden/familie die het minder nauw nemen)

Probeer 30 dagen paleo te eten, zo heb je optimaal voordeel van de goede kanten van je nieuwe levensstijl. Wanneer je overschakelt kan het in het begin een ganse uitdaging zijn, vooral omdat je waarschijnlijk last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Vooral het ontbreken van suiker kan zorgen voor hoofdpijn.

Een belangrijke factor in je slaagkansen is het paleo vriendelijk maken van je keuken. Probeer ook zo veel mogelijk zelf te koken met pure producten.

Mocht je op termijn toch vinden dat het dieet te restrictief is, dan heeft deze periode een zeer groot voordeel: introduceer dan geleidelijk producten en bekijk wat het met je lichaam doet. Begin bijvoorbeeld met zuivel. Eet een stukje kaas en kijk wat het effect is. Je zal dan direct aanvoelen welke producten slecht voor je zijn.

Wat kan je opruimen?

Vermijd Waarom Vervang door:
Alles uit de voedingsmiddelen industrie Voedingsmiddelen die een fabriek gepasseerd zijn, bevatten teveel (slechte) vetten, suiker en zout. Ze zijn zo ontwikkeld dat je er aan verslaafd raakt en bevatten te weinig voedingsstoffen. Je wordt er op termijn ziek en moe van, zonder dat je het echt beseft. Verse zelfgemaakte producten. Producten waar je van ziet wat het is. Groenten, fruit, vlees, vis en gevogelte, …
Geraffineerde en toegevoegde suikers: agavesiroop, fructose, geraffineerde tafelsuiker, maïsstroop, … Je raakt er aan verslaafd en het zorgt voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dat is op korte termijn slecht voor je humeur en je concentratie. Op lange termijn is het de oorzaak van oa. diabetes type 2. Vervang door natuurlijke smaken – leer opnieuw te houden van bitter, zout, .. of vervang door natuurlijke suikers: honing (raw), fruitsuikers, kokosbloesemsuiker en stevia
Granen en voeding die granen bevat Alle granen die gluten bevatten: tarwe, gerst, freekeh, spelt, gerst, rogge, couscous. En bijgevolg brood, pasta, koekjes, taarten, cakes,… Eventueel vervangen door quinoa, amarant, boekweit of bloem van kokos, mais, amandel enz die geen gluten bevatten
Zuivel: melk, boter, room, ijs, … Alle dierlijke zuivel is gevaarlijk, omdat we een gen missen om lactose te verteren. In Europa zijn er procentueel gezien meer mensen die een mutatie hebben en dus wel dierlijke producten kunnen verteren. Toch produceren deze producten vaak slijmen in darmen en de mond Amandelmelk en alle andere notenmelk – opgelet zonder toegevoegde suikers!
Bonen en peulvruchten Deze producten bevatten antivoedingsstoffen die je darmen kunnen irriteren en beschadigen. Ze zorgen vaak voor winderigheid en een opgezwollen buik of diaree; Meer andere groenten, noten en zaden
Plantaardige olie en zaden olie: arachide, lijnzaad/koolzaadolie, margarine, zonnebloemolie, palmolie, sojaolie Deze zijn sterk bewerkt en bevatten teveel omega 6 vetzuren. Daarvan hebben we er al teveel, waardoor ons lichaam verzuurt. Ze veroorzaken artritis en hart- en vaatziektes Olijfolie, kokosolie, ghee of geklaarde boter, notenolie, reuzel of smout
Aardappelen Ze bevatten saponines die de darmen kunnen beschadigen en hebben een hoge glycemische index, waardoor ze de bloedsuikerspiegel sterk doen schommelen Zoete aardappel, groentenpurees (bloemkool, pastinaak, pompoen,..)

 

 

Vul je dagelijkse dieet verder aan met:

[tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Vlees, vis, gevogelte en eieren ” description=”Kies bij voorkeur voor bio en dieren die gegraasd hebben. In Amerika is de term gras-fed populair, maar hier is dit soort vlees niet te verkrijgen, alle dieren krijgen extra voeder naast gras. Kies zo veel mogelijk voor onbewerkt vlees, dit wil zeggen volledige stukjes en liefst ook niet gemarineerd. Koop je vlees in de supermarkt? Kijk dan op het etiket dat er geen bewaarmiddelen ed. zijn toegevoegd. Vlees van runderen, varken, lam, kip, konijn, kalkoen, geit, eend, enz… komt allemaal in aanmerking. ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””] [/tagline_box][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Fruit en Groenten” description=”Fruit en groenten vormen de basis van een gezond voedingspatroon, zo simpel is dat. Koop ze vers of uit diepvries en als het echt niet anders kan uit blik – kijk dan wel na dat er geen additieven zijn toegevoegd. Eet volop groenten, je kan nooit teveel groenten eten. Fruit ligt iets gevoeliger want dat bevat hoe dan ook veel fructose. Fructose is een natuurlijke suiker, maar doordat fruit ook vezels bevat, heeft dit minder impact op je bloedsuiker. Ook gedroogd fruit is ok, maar hier geldt zeker dat je het met mate moet eten. Door fruit te drogen, stijgt het suikergehalte enorm. ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Noten en zaden ” description=”Amandelen, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, en notenspread zijn paleovriendelijk. Lijnzaad, pompoenpitten, sesamzaad,… kunnen worden toegevoegd aan salades en zorgen voor een verzadigend effect. Eet er een handvol van per dag. ” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Olie en vetten” description=”Kies voor kokosolie, olijfolie, zout of reuzel, en notenolie: hazelnoot,macadamianoot, sesam, walnoot of avocado olie, lijnzaadolie” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box][tagline_box backgroundcolor=”” shadow=”no” shadowopacity=”0.1″ border=”1px” bordercolor=”” highlightposition=”top” content_alignment=”left” link=”” linktarget=”_self” modal=”” button_size=”” button_shape=”” button_type=”” buttoncolor=”” button=”” title=”Smaakmakers ” description=”Alle verse en gedroogde kruiden, mosterd, currypasta, bouillons tomatenpasta, zeezout, peper en ander specerijen, kunnen allemaal perfect gebruikt worden om je maaltijden meer smaak te geven. Let bij aankoop steeds op dat er geen toevoegingen zijn gebeurd en kies bij voorkeur bio.” margin_top=”” margin_bottom=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” class=”” id=””][/tagline_box]

Geleidelijk overstappen op paleo.

Voor vele mensen is het niet makkelijk om dergelijke overstap te doen. Misschien wil je gezin niet meewerken, draait de halve familie met de ogen als je over je nieuwe eetstijl spreekt en vragen je vrienden en collega’s rechtuit of je misschien helemaal gek geworden bent.

Naast onze eigen gewoontes, kan sociale druk heel wat roet in het eten gooien. Misschien heb je zelf wel heel veel weerstand omdat je er van overtuigd bent dat paleo niet lekker is. Los van het feit dat we natuurlijk niet eten omdat het lekker moet zijn, maar wel omdat het ons lichaam moet voeden, zijn er veel stuikelblokken.

Zelf koken.

Kies er eventueel voor om bepaalde producten te schrappen. Denk bijvoorbeeld aan geïndustrialiseerde voeding. Neem jezelf voor om vanaf nu alles helemaal zelf te maken. Je zal vanzelf minder brood, ijsjes, cakes en koekjes eten. Wanneer je zelf kookt, denk je beter na over wat er in je voeding gaat. Je kan trouwens echt alles zelf maken, ook pasta, sausen, gehakt enz.

Selectief schrappen.

Probeer dan verschillende producten te schrappen, bijvoorbeeld: gluten. Stop met het eten van alles waar gluten in zitten of schrap alle suikers. Je kan immers discussiëren over het juist/niet juist zijn van al deze gegevens, maar iedereen is het er over eens dat suiker een echt gif is. Schrap dit ingrediënten en je bent weeral een paleo stapje dichter. Na suiker zouden gluten de grootste boosdoeners zijn van onze slechte gezondheid.

Er zijn relatief veel paleo aanhangers die na een tijdje terug zuivel introduceren in hun voeding, weliswaar in mindere mate. Harde kazen (zoals parmegianno bevat minder lactose) en boter zijn vaak ingrediënten die opnieuw gebruikt worden.

Samen sterk.

Wanneer je gezin achter je keuze staat om paleo te eten, dan heb je geluk. Niet iedereen heeft echter zo veel geluk. Ook hier heb je de keuze: ofwel licht je iedereen in en vraag je te helpen ofwel zwijg je er over en vermijd je gewoon bepaalde producten. Als je dit slim aanpakt, is er waarschijnlijk niemand die het merkt. (denk maar aan het boek: ‘mijn man is op dieet, maar hij weet het niet’ van Lien Willaert).

Bekijk je persoonlijke situatie en zie wat voor jou het beste werkt.

 

[imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]

Bron afbeelding: http://crossfitcaldwell.com/what-is-the-paleo-diet/