Dit is een heel emotioneel recept. Ik verklaar mij nader. Johan en ik gaan graag uit eten. Om één of andere reden was het er al een tijdje niet meer van gekomen. Vorige week zaterdag ging ik de ganse dag helpen koken in De kleppe, dat is een vakantiehuis voor kansarme gezinnen en mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Bijgevolg wou ik ‘s avonds absoluut uit eten gaan.

Johan nam de zware taak op zich, want blijkbaar waren al onze favoriete restaurants in de buurt volzet. Ten einde raad, boekte hij een tafeltje in een restaurant waar we, sinds er nieuwe eigenaars zijn, niet meer geweest waren. We waren wat sceptisch en dat bleek terecht. In begrijp nog steeds niet hoe je een eenvoudig en toch heerlijk gerecht als een steak zo kan ver$*!?en.

Uit complete frustratie ben ik op zondag in mijn wagen gesprongen, naar een kwaliteitsslager gereden en een dry aged steak gaan kopen om het gerecht gewoon opnieuw te maken. Die dry aged is trouwens niet echt nodig, maar koop vooral een stuk kwalitatief vlees. Koop ook geen dun sneetje, je hebt een dikke steak nodig om meer smaak te hebben.

Persoonlijk lust ik mijn vlees liefst saignant (of bleu chaud). De kunst om een perfecte biefstuk te bekomen is eigenlijk geen kunst, maar een relatief eenvoudig proces. Probeer het vooral eens uit.

Een perfecte steak in 4 stappen!

Stap 1. Warmen 

Eerst en vooral moet je je steak traag opwarmen. Dat doe je best in een oven op 50°C. Laat je steak er min. 1 uur in staan, veel beter is te investeren in een kerntemperatuur meter, zo kan je je vlees garen naar je eigen zin. Wrijf je steak in met olijfolie gemengd met fijngesneden rozemarijn, peper en zout.

 • Bleu: 50 – 52°C
 • Saignant: 52 – 58°C
 • Medium: 58 – 63°C
 • A point:  63 – 70°C
 • Volledig uitgebakken: > 70°C (dat is echt niet meer aan te raden)

Wanneer je dus je vlees 1 uur in een oven van 50°C zet zal het ongeveer 50°C warm zijn en van daaruit kan je beginnen bakken. Gebruik bij voorkeur een thermometer, zo ben je zeker – vooral bij dikke en grote stukken vlees! Wil je je vlees meer uitgebakken, verhoog dan de temperatuur van je oven en je thermometer, blijf ongeveer 5°C onder de temperatuur van gaarheid. Die extra graden krijgt je steak tijdens het bakken.

Stap 2. Schroeien

Wanneer je steak warm is, verhit je een gril pan of een pan. Zorg er voor dat deze echt gloeiend heet is. Leg je steak er op en laat langs één zijde (begin met de zijde die onderaan in de oven lag) ongeveer 2 minuten dichtschroeien. Dit zorgt voor een lekkere ‘gebrande’ smaak. Gebruik je een grill pan dan moet je geen extra vet toevoegen. Gebruik je een gewone pan? Doe dan een klontje boter op de gloeiende pan en leg er onmiddellijk je steak op. Dreigt je boter te verbranden? Dan doe je er nog een beetje boter bij. Draai na 2 minuten de steak om en bak ook de andere kant 2 minuten.

Stap 3. Rusten

Haal dan je steak uit de pan en leg met de laatst gebakken zijde onderaan om een warm bord of snijplank. Dek af met alufolie en laat 5 minuten rusten. Het is belangrijk dat de kant die onderaan lag in de oven nu bovenaan ligt. Zo lopen de sappen terug in je steak. Dit rusten zorgt er voor dat je bord straks niet vol bloed ligt.

Stap 4. Kruiden

Kruid je steak met peper uit de molen en zeezout. Klaar. Serveer met verse sla en krielaardappeltjes

Nu begrijp je waarom ik niet begrijp hoe je een steak kan verknoeien!

Tips: Koop eerste keus biefstuk bij een kwaliteitsslager

Gezond want: Een heerlijk stukje vlees

steak-temperatuur-

steak-saignant

Steak Archiduc

Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 50 min
Gang Feestelijk, Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
 • 800 gr biefstuk een dik stuk
 • 1 kg krielaardappelen
 • 1 bakje champignons
 • 400 ml room
 • olijfolie
 • peper
 • zout
 • rozemarijn
 • 2 teentjes look gepeld, fijngesnipperd

Instructies
 

Het vlees

 • Maak de steak klaar zoals hierboven beschreven.

De aardappelen

 • Terwijl de steak in de oven ligt. Was de krielaardappeltjes grondig en kook ze in een kom gezouten water tot ze net niet gaar zijn. Giet ze af en doe ze in een ovenschaal. Overgiet met olijfolie, bestrooi met rozemarijn en fijngesnipperde look. Meng alles goed. Van zodra je steak zijn kerntemperatuur van 50°C heeft, verhoog je de oven tot 180°C. Zet hierin je aardappelen ongeveer 10 min.

De saus

 • Heb je de steak in boter gebakken, gebruik dan die pan om de champignonsaus te maken. Giet overtollig vet weg en doe een vers stukje boter in de pan. Schraap de vleesresten los voor extra smaak. (Heb je de steak gegrild, begin dan gewoon in een pan met verse boter)
 • Wanneer de boter bruist, voeg de in stukjes gesneden champignons toe. Bak ze mooi bruin, kruid met peper en zout en voeg dan de room toe. Laat deze wat inkoken zodat je een mooie dikke saus krijgt.
 • Er bestaan veel gesofisticeerder manier om champignonsaus te maken met fonds en flamberen en zo, maar op deze manier krijg je toch een lekkere saus met heel weinig gedoe.
Trefwoord familiegerechten