Een recept van de befaamde Franse kok Alain Ducasse, die alles bij elkaar 21 Michelinsterren op zijn naam heeft staan. Je kan je afvragen of recepten op dat niveau wel in de Keukenrevolutie thuishoren, maar geen paniek, de man blinkt ook uit in eenvoud.

Toen hij in 2014 zijn restaurant in Parijs heropenende schokte hij zowel Parijs als de rest van de culinaire wereld door vlees zo goed al volledig van zijn menukaart te schrappen. Hij werkt er voornamelijk met biologische en natuurlijke producten, met vis en plantaardige gerechten. Alvorens een bezoek aan zijn restaurant op je wishlist te zetten, wil ik toch even vermelden dat de prijs 380 euro per persoon bedraagt.

Hij bundelde een aantal gerechten in 2 mooie en bruikbare kookboeken: Puur natuur en Puur natuur: Vis, schaal- en schelpdieren. Alle gerechten passen perfect binnen de Keukenrevolutie: ze zijn makkelijk en bovenal gezond. Dit recept komt uit het Vis, schaal- en schelpdieren kookboek.

puurnatuur

visschaal en schelpdieren

 

 

 

 

 

 

 

Steenbolk is de vis van de maand januari. Hij is familie van de kabeljauw. Hij is op zijn best van oktober tot februari, een echte wintervis dus. Het visvlees is fijn van structuur en fragiel. Daarom bak je de vis best op lage temperatuur op vel in de pan, of op lage temperatuur in de oven. Zo vermijd je dat het visvlees uiteen zou vallen. Bron: visinfo.be. De vis is bovendien stukken goedkoper dan kabeljauw. Eventueel kan je hem vervangen door wijting.

Tips: Leg de steenbolk op de paddenstoelen om hem te garen. Zo mengen alle smaken zich mooi en is de vis beschermd.

Gezond want: Steenbolk is een magere vissoort en smaakt heel zacht, waardoor ook kinderen makkelijk te overhalen zijn. Hij is licht verteerbaar en dus perfect voor een licht avondmaal

 

Alain-Ducasse-Steenbolk

steenbolk

Steenbolk met paddenstoelen

0 van 0 stemmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Steenbolk met paddenstoelen

3 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 800 gr paddenstoelen naar keuze
  • 600 gr spinazie verwijder harde steeltjes en was ze
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 4 stukken steenbolkfilet
  • 2 teentjes look fijngesnipperd
  • 1 bos peterselie fijngesnipperd
  • 3 el witte wijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 2 el sojaroom

Instructies
 

  • Maak de paddenstoelen proper en snij ze in kleine blokjes of snij ze in 4. Verwijder de harde steeltjes van de verse spinazie en was en droog ze in een slazwierder.
  • Verhit een gietijzeren pan met olijfolie en bak hierin de ui tot hij mooi glazig wordt. Voeg dan de paddenstoelen en 1 teentje look toe. Bak de paddenstoelen mooi bruin.
  • Kruid de steenbolk aan beide zijden met peper en zout. Rol hem eventueel op en leg hem op de paddenstoelen. Voeg de witte wijn toe. Zet een deksel op de pan en laat de vis pocheren tot hij gaar is.
  • Ondertussen prepareren we de spinazie. Doe wat olie in een pan en verhit. Doe de spinazie in de pan, samen met het tweede teentje look. Laat de spinazie slinken en kruid met peper en zout. Laat de spinazie slinken. Dit duurt hoogstens 5 minuten!
  • Controleer of je vis gaar is (max 10 min) doe de spinazie bij de vis en voeg de soyaroom toe. Laat even aan de kook komen en serveer. Geef er eventueel wat waterkers en wilde rijst bij.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!