30 dagen zonder suiker

Er zijn voedingsmiddelen die voor de ene persoon goed zijn en voor de andere niet. Bijvoorbeeld omwille van intoleranties of allergieën. Op die manier is het voor iedereen belangrijk om op zoek te gaan naar wat hij beter wel en vooral beter niet kan eten.

Zo hebben bijvoorbeeld ook groenten soms stoffen in zich, waar iemand op kan reageren. Dat betekent uiteraard niet dat die groente ineens ongezond is voor iedereen. Deze zoektocht kan wel even duren en is voor iedereen weer anders. Dat is meteen ook één van de redenen dat er zoveel welles/nietes discussies zijn over voedingsmiddelen.

Ik blijf erbij: voor de meeste producten is dit een heel persoonlijke kwestie! Zo had ik al eens iemand op een workshop die allergisch was voor kurkuma, wat nochtans een natuurlijk medicijn is en wat je best dagelijks kan innemen. Niet die dame dus!

Suiker is echter een heel ander verhaal. Suiker is slecht. Slecht voor iedereen. Hoewel we wat glucose nodig hebben om efficiënt te kunnen werken en energie te krijgen, hebben we totaal geen gewone suikers nodig!

We zijn veronderstelt (volgens de WHO) om er dagelijks niet meer dan 25 gram van te eten en toch eet de gemiddelde mens er meer dan 50 gram. Vooral voor kinderen en jongeren is dit een immens probleem.

Je raakt immers zeer snel suikerverslaafd en suiker is één van de belangrijkste redenen dat zoveel mensen kampen met overgewicht.

Probeer alvast alle geraffineerde suikers te vermijden, maar ook zogezegd natuurlijke suikers (stevia, honing,…) en zelfs fruit blijven suikers en dienen met mate geconsumeerd te worden.

Volg onze tips en aanwijzingen en probeer eens een maand geen suikers te eten.

Succes met je uitdaging!!!!

DAG 1
Voorbereiding

  • Verwijder alle geraffineerde suiker uit je huis: witte tafel suiker, bloemsuiker, bruine suiker, …
  • Verwijder alle suikerrijke producten uit je huis: koekjes, snoep, frisdrank, fruitsap, light producten, chocopasta, confituur,…
  • Maak een gezond boodschappenlijstje en hou je er aan. Bestel eventueel online dat is minder verleidelijk.
  • Lees de etiketten van de producten die je koopt. Vermijd nieuwe suikerbommen en koop geen producten die meer dan 10g suiker/100gr bevatten

DAG 3
Schrijf jouw motivatie neer en hang ze op een plaats waar je regelmatig passeert


Waarom zou jij stoppen met suiker eten? Wat is jouw drijfveer om te ontsnappen aan deze zoete duivel?

DAG 4

“Time changes Everything”

That’s what people say, that’s not true!

“DOING THINGS, CHANGES THINGS!”

HOUSE

Welke actie doe jij vandaag om de rest van de maand minder suiker te eten?

DAG 5

Cruciale momenten.

DAG 6

Ken je vijand.

DAG 7

Sla geen maaltijden over

  • Wanneer je teveel tijd tussen je maaltijden laat, kan je enorme honger hebben. Op die momenten dreigt groot gevaar, want dan is de kans het grootst dat je allerlei zoets in je mond steekt.
  • Regelmatig eten houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Hierdoor voorkom je dat je lichaam je bijna dwingt om snelle suikers te eten.
  • Toch zin gekregen tijdens de maaltijden? Eet een handvol noten en zaden. Die zijn zeer verzadigend en helpen je verder tot de volgende maaltijd.

DAG 8

Heb je écht iets zoets nodig?

  • Eet een stukje fruit. Bij voorkeur met een lage glycemische index: appel, peer, kiwi,…
  • Eet donkere chocolade, van min 72%
  • Als je iets zoets eet, combineer dat dan met noten en zaden, dat verzadigd
  • Maak er een speciaal moment van. Zet een tas koffie of thee, ga er voor zitten en geniet er van.
  • Maak zelf een gezonde snack, zoals onze energieballen

DAG 9

Drink voldoende water!

  • Dat zorgt er voor dat je lichaam sneller afvalstoffen afvoert
  • Voeg een schijf citroen toe, dat verlaagt je zin in zoet
  • Maak fruit water: voeg allerlei fruit toe om meer smaak te geven aan je water.
  • Drink een tas thee of water – ongezoet natuurlijk
  • Maak zelf een gezonde snack, zoals onze energieballen

DAG 10

Hebben we dan helemaal geen suiker nodig?

Hier gaat het laatste excuus…

DAG 11

Let op met zogenaamd gezond eten

  • De Gouden windeiren (trofee voor bedrieglijk product) werden uitgereikt aan de gedroogde veenbessen van Albert Hein. Het product wordt aangeprezen als ‘superfood’, maar bevat maar liefst 68% siroop. Check dus steeds de ingrediënten
  • Magere yoghurts, zijn meer suikerrijke desserts, dan gezonde ontbijtopties
  • Ook ‘gezonde’ mueslirepen bevatten soms meer suiker dan een snoepreep
  • Sportdrankjes, fruitsappen, melkdranken, biosapjes en kant-en-klaar smoothies, bevatten vaak evenveel suiker als frisdrank.
  • In light producten werd het vet vervangen door suiker, omdat suiker minder calorieën bevat dan vet. Dat maakt ze totaal niet gezonder en na het lezen van het artikel over suiker als dikmaker, wordt je er dus ook niet magerder van.

DAG 12

Hoe zit het met alcohol


Bij alcohol wordt de meeste fructose verbrand tijdens het fermentatieproces. Toch behoudt alcohol (wijn, schijnwijn, champagne) veel suiker. Bier wordt gemaakt met maltose (ipv fructose) die een GI heeft van maar liefst 105 wat zeer hoog is en dus vooral je bloedsuikerspiegel de hoogte doet invliegen (niet goed dus! niet voor diabetici, maar ook niet in andere gevallen). Maltose is 3 keer minder zoet dan suiker – bier is dan ook niet zoet. Sterke dranken als gin, vodka en whisky bevatten weinig fructose, maar de frisdranken waar ze meestal mee gemengd worden, zijn dan weer de spelbreker.

Wil je minder suiker eten, dan kan je beter alcohol een tijdje vermijden en je lever wat rust gunnen.

DAG 13


Bekijk de reportage van Tim Verheyden.

 

Ze is ondertussen 2 jaar oud, maar er is amper iets veranderd en bijgevolg nog zeker de moeite waard om te bekijken

Bekijk de reportage

DAG 14


Halfweg!

Soms is het sterker dan jezelf en zit dat snoepje sneller in je mond dan verwacht.

 

Herbegin gewoon opnieuw. Wat is het probleem trouwens? Je bent al zolang zo goed bezig. Bovendien, later zal je ook nog wel eens een stuk taart eten.

DAG 15


Halfweg!

Maak vandaag onze energieballetjes. Ze zijn klaar in 10 minuten, zijn verzadigend en vooral heel erg lekker.

Het recept vind je hier.

DAG 16


Winterdipje? Beetje depressief?

Suikerpieken zorgen er voor dat onze insuline niet goed gepositioneerd wordt. Daardoor kan je je depressief of angstig voelen. Onze hersenen hebben nood aan een stabiele suikerspiegel

Opnieuw een goeie reden om minder suiker te eten..

DAG 17


Hoeveel suiker kan je weg laten uit recepten

Wanneer je graag bakt en desserten maakt, dan kan deze maand echt pijnlijk zijn. Je kan echter gerust tot 30% minder suiker gebruiken dan aangegeven in het recept.

Dat zou geen al te grote impact hebben op je resultaat. Begin alvast met 10 – 15% minder suiker in je desserts te verwerken en verlaag systematisch. Meer dan 30% heeft effect op je resultaat en vraagt om extra aanpassingen in het recept.

DAG 18


Ontbijtoplossingen

We zijn verknocht aan brood met choco en ontbijtgranen, jammer genoeg behalen we hiermee direct onze portie suiker voor de dag.

Maak eens zelf brood en choco of maak een portie homemade granola

DAG 19


Ontdek andere smaken

Naast zoet, bestaan er nog 4 andere smaken: zout, zuur, bitter en umami. En zelfs vet wordt als smaak herkend.

Probeer de recepten van deze week uit en je ontdekt vast en zeker allerlei nieuwe smaken.

DAG 20


Neem eiwitrijke snacks ipv suikerrijke

Neem peer en appel met pindakaas of Griekse yoghurt met blauwe bessen of nog een hard gekookt eitje.

DAG 21


Slaap voldoende

Wanneer je onvoldoende slaap hebt, dan is het risico op vreetbuien gedurende de dag vele malen groter. Je lichaam schreeuwt om energie en je brein geeft door dat je suikers nodig hebt.

DAG 22


Verminderen

Lijkt het jou nog steeds onmogelijk om te stoppen met suiker? Verminder dan geleidelijk aan.

  • Doe slechts 1 klontje suiker in je koffie ipv 2
  • Meng gesuikerde yoghurt met niet gesuikerde en doe steeds meer van de niet gesuikerde in je kommetje
  • Wanneer je iets wil zoeten, start steeds met een minimale hoeveelheid en doe kleine beetjes bij.
  • Kies een pannenkoek met vers fruit ipv met suiker of confituur

DAG 23


Ga niet voor Fake

Vervang je suikers niet door ‘valse’ of ‘dieet’ suikers

Aspartaan, tagatesse, sucrin, stevia, … zijn allemaal producten die je smaakpapillen en je brein naar zoet laten snakken. Je vermindert er je zin in zoet niet mee. Bovendien zijn deze alternatieve suikers (ook de natuurlijke) niet veel beter voor je gezondheid.


Het komt er op neer je zin in zoetigheid te verminderen!

DAG 24


Sugar is the next tobacco, without a doubt!
It should be taxed just like it, it destroys lives

Jamie Oliver

DAG 25

Dierlijke melk en melkproducten bevatten lactose.

Lactose is ook een suiker, die echter geen negatieve impact heeft op onze gezondheid. Wanneer je echter etiketten leest dan zit de lactosesuiker bijgeteld bij de suikers van het product. Je mag bijgevolg 4,7g aftrekken van de suikers /100gr.


Vergeet niet dat je best producten kiest met minder dan 5g suiker/100gr

DAG 26

Eet pepers

Lekker pittig en vol goeie stoffen, zorgen oa de capsaïcines in pepers er voor dat je zin in zoet en ook in vet vermindert.


Eet dus lekker pikant, zo heb je vanzelf minder zin in zoet.

DAG 27

Fruit en fruitsap zijn totaal verschillende dingen

Fruit in zijn natuurlijke verpakking bevat naast fructose (fruitsuiker) ook nog veel vezels, vitamines en voedingsstoffen.


Fruitsap is gewoon frisdrank.

DAG 28

Het zit er bijna op!

Proficiat, je hebt het bijna gehaald. 1 maand zonder suiker.


Lees het artikel: “Hoe kan je stoppen met suiker te eten” dat zet voor jou op een rijtje hoe je je gedrag blijvend kan aanpassen.

DAG 29

Op dag 3 schreef jij je motivatie op.

Vul deze aan met hoe jij je nu voelt, na al die dagen zonder suiker.


Je bent energetischer, beter geconcentreerd, beter gezind,…

DAG 30

Delen en belonen

Deel in de comments jouw ervaringen met deze uitdaging…

… en beloon jezelf met iets wat je al lang wou.”