Een heerlijk zoete tajine. Dit is iets wat werkelijk iedereen lust en waar iedereen instant goed gezind van wordt! Dat kan handig van pas komen met dit sombere weer.

In de Oosterse keuken, heeft men regelmatig de neiging om zoete gerechten te serveren. Vooral de desserts zijn er mierzoet. Hoewel ik zelf wat van de zoete smaken probeer af te reken, is deze tajine echt iets wat ik gewoon regelmatig wil eten. Bovendien is het zeer handig om ze vooraf te maken, zo kan ze ook dienst doen op een avond dat er weinig tijd is, of op een avond waar ik zelf niet thuis ben en iedereen toch een gezonde maaltijd wil geven.

Kies in elk geval voor gewone droge pruimen waar geen extra suiker aan is toegevoegd. De natuurlijke suikers, die door het drogen geconcentreerd worden, zorgen voor genoeg zoetigheid. Ook de pompoen die in het gerecht gebruikt wordt, zorgt voor extra zoet.

 

kalfstajine

Tajine van kalf met pruimen

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 800 gr kalfsstoofvlees
  • 2 uien in stukjes
  • 1/2 butternut pompoen in stukjes
  • 16 gedroogde pruimen ontpit
  • 1/2 bot koriander fijngehakt - of platte peterselie
  • 400 ml kalfsfond
  • 200 gr gierst of couscous (niet glutenvrij)
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel kurkuma
  • peper
  • zout
  • kokosolie
  • 1 klontje boter

Instructies
 

  • Zet je tajine op het fornuis en verhit een lepeltje kokosolie. Bak hierin de kalfsblokjes mooi bruin, kruid met peper en zout. Werk eventueel in verschillende porties. Haal ze uit de tajine en zet even opzij.
  • Doe eventueel een extra lepeltje kokosolie in de tajine en bak de fijngesnipperde ui aan. Laat even bruinen gedurende ongeveer 10 minuten. Schil en snij ondertussen de pompoen in blokjes.
  • Wanneer de uien bruin gebakken zijn, voeg de pompoen en de komijn en kurkuma toe. Kruid met peper en zout en meng alles goed. Laat een paar minuten bakken en voeg dan de kalfsfond en de helft van de koriander toe. Sluit je pot en laat minstens 2 uur pruttelen op zacht vuur of in een oven op 120°C.
  • 20 minuten voor het einde, voeg je de pruimen toe en laat ze mee stoven. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Serveer met de gierst
  • Kook de gierst in gezouten kokend water, waar je eventueel een bouillon blokje aan toevoegt voor de smaak. Giet af en roer wat los met een vork. Roer er een klontje boter door en kruid met peper en zout.
Trefwoord familiegerechten, gezonde gerechten, trendy gerechten