Een heerlijke stoofschotel, waar je heel weinig werk aan hebt. Eenmaal alle ingrediënten toegevoegd, is het alleen zaak om voldoende tijd uit te trekken om het vlees boterzacht te laten worden.
Net als de meeste stoofschotels is dit gerecht de dag erna nog lekkerder. Dus maak hem gerust een dagje eerder of bijvoorbeeld in het weekend klaar, zo kunnen alle smaken zich mooi vermengen. Ook een slowcooker is zeer handig voor dit gerecht. Laat je tajine op 120°C in de oven garen. Dit duurt dan wel een paar uurtjes, maar het resultaat is geweldig.
Heb je niet zoveel tijd? Laat je tajine dan op het fornuis staan, maar op laag vuur! Of gebruik een snelkoker, dan is het klaar op 45 minuten, de romantiek is er dan wel een beetje af, maar goed!
Het leuke aan een echte tajine is dat je iedereen aan tafel kan verrassen wanneer je het deksel verwijderd en de fantastische geuren ontsnappen. Wil je echt nostalgisch gaan? Eet dan niet met vork en mes, maar gebruik een lekker stukje platbrood om deze tajine op te eten. Plezier verzekerd!
Gebruik liefst verse perziken of nectarines, maar zijn die er niet of zijn ze niet in het seizoen. Gebruik dan perziken uit blik of gedroogde abrikozen. Gebruik je perziken uit blik, voeg ze dan 5 minuutjes voor het einde toe. Gebruik je gedroogde abrikozen? Voeg deze iets vroeger toe en laat ze minstens 45 minuutjes mee sudderen.
De tajine kan 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Warm daarna op een zacht vuurtje terug op.


Tajine met kalsfvlees, cashewnoten en perziken
Ingrediënten
- 1 kg kalfstoverij in blokjes gesneden
- 6 perziken vers, uit blik of gedroogde abrikozen
- 1 grote ui in reepjes gesneden
- 125 gr cashewnoten
- 2 eetlepels rozijnen
- 1 kleine rode pikante peper fijngesneden, naar eigen voorkeur met of zonder zaadjes
- 2 potjes saffraanpoeder
- 1 eetlepel ras-el-hanout
- 1/4 eetlepel gemberpoeder
- 1/4 eetlepel kaneel
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels honing
- 200 ml kalffond
Instructies
- Doe 1 eetlepel olijfolie in een mengkom en roer er een potje saffraanpoeder onder. Kruid met peper en zout. Snij het kalfsvlees in blokjes en meng onder de olijfolie. Laat 15 minuutjes marineren.
- Verhit extra olijfolie in een tajine. Snij de ui in reepjes en de peper in kleine stukjes. Bak het vlees mooi bruin in de tajine, voeg dan de ui en de peper toe. Laat een paar minuutjes bakken. Roer er dan het 2de potje saffraan, de ras el hanout, gemberpoeder en kaneel onder. Knijp er een halve citroen over uit.
- Giet er 200 ml kalfsfond bij en laat 1u30 zachtjes pruttelen. Voeg de rozijnen, de cashewnoten en de honing toe. Roer alles goed door elkaar. Laat 15 minuutjes verder pruttelen onder deksel.
- Snij de perzikken in stukken en leg ze bovenop de het vlees. Laat nog een 10-tal minuutjes pruttelen zonder deksel.
- Dien op uit de tajine. Serveer er couscous bij.
Geef een reactie