Onze smaak is vooral gericht op zoet. Met dit gerecht geef je je smaakpapillen een echte ‘wake-up’ call. Er is meer dan alleen zoet in de wereld. De vele kruiden in deze tajine zullen je alle gebrek aan suiker totaal doen vergeten. Koop bij voorkeur vers lamsgehakt, bestel het eventueel vooraf

Voor Colruyt Group Academy geef ik een aantal workshops: Tajines. De reden is dat de vaste lesgeefster een ongeluk had en bijgevolg een tijdje uit de running is. Ik ging de workshop volgen bij Mustafa, die bijzonder boeiend en entertainend de workshop begeleidde.

Ik was al langer fan van tajines en ik maak ze liefst in het weekend klaar, om ze dan snel op te warmen in de week. Een goed alternatief voor een ovenschotel of een traditionele stoofschotel. Hoewel een tajine natuurlijk een Midden-Oosterse stoofschotel is. Heb je bijgevolg geen echte tajine in huis, gebruik dan een zware pot, waar je ook je stoofvlees in klaarmaakt.

Tajines zijn echt comfort food! Ze zijn warm, zitten boordevol groenten en wanneer je het deksel van de pot haalt doen de geuren van alle kruiden je huis zo lekker geuren. Niemand kan er aan weerstaan. Dit is gezond dat ook je kinderen en eventueel weigerachtige partner zal overtuigen. Ze zullen nooit weten dat dit gezond was!

In de zomer kan je zeker verse tomaten gebruiken, maar die hebben nu niet veel smaak. Koop daarom tomaten uit glas, blik of tetraverpakking. Check dat er alleen tomaten inzitten en geen suiker en andere verborgen zaken. De Bio versie van Colruyt is puur tomaten, maar er zijn nog merken die dit leveren. Etiketten checken!

Tips: Gebruik voor dit recept geen zuiver rundsgehakt, want dat wordt te droog door de lange kooktijd.

Gezond want: Het lypoceen dat de tomaten hun rode kleur heeft, bescherm tegen bepaalde kankers en zit vol anti-oxidanten. Wanneer je je tomaten warmt kunnen deze stoffen nog beter hun werk doen.

kefta-tajine

Tajine met kefta en gepocheerde eieren

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Midden-Oosten
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 750 gr lamsgehakt of gemengd gehakt
  • 2 uien fijn gesneden
  • 2 zoete aardappelen geschild, in stukjes gesneden
  • 3 wortelen in stukjes
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 400 gr tomaten uit blik
  • 1 koffielepel komijn
  • 1 koffielepel gemberpoeder of wat geschilde en fijngesneden verse gember
  • 1 koffielepel paprikapoeder
  • 1/4 koffielepel kaneel
  • 1 koffielepel kurkuma
  • 1 cupje saffraanpoeder
  • 2 plantjes verse koriander
  • 3 koffielepel ras-el-hanout
  • 200 ml rundsfond eventueel zelfgemaakt
  • 5 ei
  • 8 el olijfolie
  • zout
  • peper

Instructies
 

  • Doe je gehakt in een grote mengkom en meng er telkens 1/2 van de komijn, de gember, paprika, kaneel, saffraan, ras-el-hanout, kurkuma en 1 botje koriander, 1 eitje en de helft van de fijn gesneden ui door. Meng alles zeer goed. Kruid met wat peper en zout.
  • Vorm balletjes van de mengeling en bak ze in een hete tajine in een beetje olijfolie. Bak eventueel in verschillende keren, zodat je alle balletjes rondom mooi bruin kan bakken. Haal de balletjes uit de tajine en zet ze even opzij.
  • Verwijder de olie uit de tajine wanneer ze heel vet is van het vlees. Voeg 2 el verse olijfolie toe.
  • Bak hierin de ui, de look, de wortelen en de zoete aardappelen. Laat 10 minuten op zacht vuur bakken. Voeg de tomaten, de rest van de kruiden en de helft van de rundsfond toe (voeg de rest toe wanneer je saus te dik dreigt te worden)
  • Laat 20 min. zachtjes pruttelen op laag vuur of eventueel in de oven op 180°C.
  • Leg de balletjes in de tajine en voeg eventueel de rest van de fond toe. Laat opnieuw minstens 20 min pruttelen
  • Breek de eieren in de saus. Sluit je tajine en laat de eieren op laag vuur pocheren in de saus. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
  • Strooi wat koriander over je tajine en serveer met glutenvrij Marokkaans brood, indien gewenst.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!