Voor iedereen die niet van rode biet houdt, is dit een fantastisch recept. Ik durf dat te beweren, want hier thuis zijn er 3 die geen rode biet lusten en die dit echt lekker vonden.
Waarom zou je rode biet eten? Het is goed voor je bloed en je spijsvertering. De kleur verraadt bovendien ook al dat er flink wat betacaroteen inzit, wat weer goed is voor oa je ogen.
Belangrijk wanneer je quinoa klaarmaakt zijn volgende aspecten:
- spoel hem zeer grondig in een fijn zeefje voor je hem kookt
- voeg voldoende zout toe aan je kookwater
- laat je quinoa wanneer hij gaar is nog even nadampen in de pot, maar leg een vochtige & propere keukenhanddoek onder het deksel.
Voor dit recept heb je in principe een slowjuicer nodig, omdat we het sap van de rode bieten gebruiken, maar als je die niet hebt of je vindt dat teveel werk kan je ook rode bietensap of eventueel gekookte rode bietjes gebruiken die je dan heel goed mixt en aanlengt met water.
Eenmaal klaar gebruik je een dresserend om je tartaar mooi te presenteren, waardoor hij wel op echte tartaar lijkt.
Tartaar van rode biet en quinoa
Ingrediënten
- 400 gr quinoa
- 800 ml water
- 2 koffielepels groentenbouillon vb Morga (bouillon of blokje)
- 6 rode bieten
- 6 grote sjalotten gepeld in 4 gesneden
- 1 bouquet garni
- 2 teentjes look gepeld in 2 gesneden
- 2 soeplepels geroosterde sesamolie
- 5 soeplepels olijfolie
- 3 soeplepels tamari = glutenvrije sojasaus
- 1 koffielepel cayenepeper
- 1/2 botje waterkers
- radijsjes
Instructies
- Spoel de quinoa grondig in een fijn zeefje. Kook hem daarna gaar (10min) in kokend, flink gezouten water. Giet hem af, indien er nog kookvocht overblijft na 10 minuten en doe hem daarna terug in de kookpot. Leg een vochtige en propere keukenhanddoek over de kom en laat de quinoa een 10-tal minuten rusten en op kamertemperatuur komen
- Was ondertussen de rode bieten en passeer ze door een slowjuicer. Vang het sap op. Giet het sap door een neteldoek. Gebruik eventueel kant en klaar rode bietensap of neem gekookte rode bietjes (200gr, waar je 400 gr water aan toe voegt en flink pureert)
- Doe het sap in een kookpot en voeg de bouquet garni, de sjalotten, de look en de bouillon toe. Laat ongeveer 15 minuten inkoken, tot je een dikke saus krijgt.
- Haal de bouquet garni uit de saus.
- Mix de saus tot een mooie homogene massa. Voeg dan de olijfolie, de sesamolie en de tamari toe en mix kort door. Voeg de cayenne, peper en zout naar smaak toe.
- Meng ongeveer een 7-tal soeplepels van deze saus door je quinoa. Eventueel meer - naargelang hoe het er uitziet. (check de foto!)
- Neem een mooi bordje en dresseer de quinoa met behulp van een dresseerring. Versier met frisse blaadjes groen en eventueel een paar radijsjes. Druppel er nog wat sesamolie rond en werk af met zwarte peper uit de molen.
Geef een reactie