Elke week probeer ik minstens één keer een flinke kom soep te maken. Een deel ervan kan in de diepvries, zo is er altijd iets in huis dat snel klaar is, warm is en gezond is.

Deze soep is bovendien perfect, want het is een stevige maaltijdsoep, er hoeft niets bij om alles wat nodig is binnen te hebben. Bovendien is het een soep vol herinneringen aan onze reis naar Thailand en op koude dagen helpt dat altijd om het humeur wat op te krikken.

De basis is een lekkere, gezonde kippenbouillon, die op zijn beurt helpt tegen de eerste verkoudheden. Heb je geen zelfgemaakte bouillon? Gebruik dan bij voorkeur een glazen bokaal kippenfond bijvoorbeeld van Lacroix, dat is beter dan bouillonblokjes, die slechts heel weinig ‘kip’ bevatten. Niets gaat echter boven een zelfgemaakte portie echte bouillon.

Tips: Balanceer de smaken in je soep. Proef op het einde en beslis of er misschien wat meer vissaus of net wat meer kokosroom nodig is.

Gezond want: Met echte kippenbouillon gemaakt is deze soep het beste medicijn tegen de eerste verkoudheden.

thaise-kokossoep

Thaise kippensoep met kokos - Tom Kha Kai

2 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 55 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Soep
Keuken Aziatisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 2 kippendijen met vel bij voorkeur
  • 1 ui
  • 2 stengels citroengras
  • 1 rode chilipeper in heel fijne ringetjes zonder zaadjes
  • 3 wortels in kleine stukjes
  • 1 bakje champignons in 4 gesneden
  • 1 kopje doperwtjes diepvries Bio
  • 1 el gember geraspt
  • 7 dl kippenbouillon
  • 2,5 dl kokosroom
  • 2 el vissaus
  • 2 lenteuitjes
  • 1 limoen sap
  • 1 handvol koriander verse
  • 2 el kokosolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Fruit de ui aan in een kom in 2 el kokosolie. Voeg de kippenbouten toe en laat ze mooi bruinen.
  • Snij de uiteinden van het citroengras en verwijder de buitenste blaadjes. Hak de rest zeer fijn met een mes of eventueel blender. Hak de chilipeper fijn, zonder zaadjes. Snij de wortel in stukjes in de champignons in 4.
  • Wanneer de bouten mooi bruin zijn, voeg alle ingrediënten uit punt 2 toe en laat ze kort meestoven in de olie.
  • Na een paar minuten: giet de bouillon op de ingrediënten en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 tot 20 minuten koken - tot de bouten van de kip gaar zijn. Haal deze uit de soep, en haal het vlees van de bouten.
  • Voeg de gember, de kokosmelk, de doperwtjes en de vissaus toe en laat nog even doorkoken.
  • Snij ondertussen de kip in stukje en voeg toe aan de soep. Proef en breng op smaak met peper en zout en zoveel limoensap als je zelf wil.
  • Serveer in diepe kommetjes met de verse koriander.