Een klassiek Indisch gerecht en een echte favoriet bij ons thuis. Het is ook zo makkelijk klaar te maken en de geuren van de vele kruiden en specerijen zullen je keuken heerlijk laten ruiken. Maak je Tikka Masala kruidenmengeling zelf, zo heb je zelf in de hand welke kruiden/specerijen je toevoeg. Masala betekent trouwens letterlijk kruidenmengeling. Net als de Nederlandse/Indonesische keuken is de Indiaase keuken gelinkt aan de Engelse keuken.
Gebruik bij voorkeur Madras curry poeder (hoewel gewoon curry poeder, natuurlijk ook prima is), die heeft een geweldige balans tussen enerzijds smaak en anderzijds pittigheid. Ik gebruik voor Tikka Masala liefst yoghurt als basis voor de saus. Vaak wordt er echter ook room of kokosmelk gebruikt. Yoghurt is echter veel frisser en lichter van textuur. Probeer je gerecht net onder het kookpunt te houden, zo blijft je saus mooi egaal. Als je ze toch laat koken, dan kan de yoghurt wat schiften, maar dat heeft geen invloed op de smaak, dus geen zorgen.
Serveer dit gerecht met rijst (of bloemkoolrijst – voor keto/combinatiedieet) en heerlijke boontjes.

Tikka Masala kip
Ingrediënten
De kip
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel currypoeder Madras
- 1 koffielepel zout
- 1 koffielepel paprikapoeder
- 4 kipfilets in blokjes gesneden
De saus
- 1 eetlepel kokosolie
- 3 eetlepels boter
- 1 sjalot fijngesneden
- 1 eetlepel gember geschild en fijngesneden
- 3 teentjes look geperst
- 400 gr tomatenpuree
- 1 koffielepel honing
- 1 eetlepel kurkuma
- 1/2 koffielepel gemalen komijn
- 1/2 koffielepel gemalen koriander
- 1/2 koffielepel cayennepeper
- 400 gr Volle Griekse yoghurt
- zout
- peper
- verse koriander versiering
Instructies
De kip
- Meng de suiker, het currypoeder, zout en paprikapoeder door elkaar. Snij de kip in stukken en wrijf ze in met de specerijmix. Laat de kip ongeveer 20 minuutjes in de kruiden liggen.
De saus
- Doe een lepel kokosolie in een diepe pan of wok en bak de kip rond om rond goudbruin. Doe dit eventueel in verschillende batches, zodat de kip niet op elkaar ligt. Haal de kip uit de pan en leg ze op een apart bord. De kip moet zeker niet gaar zijn, we willen ze enkel mooi aanbakken.
- Draai het vuur wat lager en doe de 3 eetlepels boter in de pan. Stoof het sjalotje, de gember en de look hierin een paar minuutjes aan.
- Van zodra de sjalotten zacht zijn, voeg dan de tomatenpuree, de honing, de kurkuma, komijn, koriander en cayennepeper toe. Laat een paar minuutjes bakken en roer er dan de yoghurt door. Voeg ook de kippenblokjes weer toe en laat dit ongeveer 20 minuutjes doorwarmen (net onder het kookpunt) tot de kip gaar is. Roer regelmatig en kruid af met zout en eventueel wat extra peper.
Geef een reactie