Nu we een kippenbouillon gemaakt hebben, gaan we hem natuurlijk voor zoveel mogelijk recepten gebruiken. Ook de techniek van het tomaten pellen, gebruiken we voor deze soep. Je hoeft je tomaten niet echt te pellen, wanneer je dat teveel werk vindt, maar dan kan je ze best op het einde van het recept, nadat je de soep gemixt hebt nog eens door een zeef passeren, zo zijn alle velletjes verdwenen.

Een lekkere soep bekom je alleen, door lekkere ingrediënten te gebruiken. Kies dus voor mooie rijpe tomaten die vol smaak zitten. Ideaal maak je tomatensoep dan ook op het einde van de zomer, wanneer de tomaten op hun best zijn. Je hebt dan niet meer nodig dan een grote kom tomaten en je krijgt de lekkerste soep.

Tomatensoep is bovendien dé lievelingssoep van vele kinderen, ideaal dus om hun liefde voor soep te ontwikkelen.

Tips: Hou een tomaat apart en snij er blokjes van, daarmee kan je de soep versieren

Gezond want: Tomaten die gekookt zijn, zijn nog gezonder dan de rauwe variant

Tomatensoep.

Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Soep
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 2 el olijfolie
  • 1 el boter
  • 2 uien in stukjes gesneden
  • 3 wortelen in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kg tomaten rijpe
  • zout
  • 1 laurierblad
  • 1 bosje peterselie enkel de steeltjes
  • 2 takjes tijm

Instructies
 

  • Bind de tijm, de laurier en de peterseliestengels samen met wat keukentouw of steek ze in een theezakje. Zo kan je ze straks heel makkelijk uit de soep vissen. Snij je groenten in gelijke stukken.
  • Zet een kom op middelhoog vuur en voeg de olie en de boter toe. Stoof de ui en de wortels lichtjes, zodat ze zachter worden, zonder te bruinen. Voeg een beetje zout toe.
  • Voeg na een paar minuten de look toe en laat even meebakken tot hij zijn geur vrijgeeft.
  • Voeg dan de tomaten toe. Snij ze in gelijke stukken en voeg toe. Voeg ook de kruiden toe en de kippenbouillon.
  • Laat het geheel een 25 minuten zachtjes koken tot de tomaten uit elkaar vallen. Haal de kruiden uit de soep. Mix met de staafmixer of met een blender. Dit laatste geeft een smeuïger soep.
  • Je kan de soep nu door een zeef halen, of zo eten wanneer je graag een dikkere soep eet. Proef en kruid met zout en voeg eventueel wat extra water toe wanneer de soep te dik is.