Samen met mijn beste maatje Els dokterden we deze week de receptjes uit voor hapjes. Ze moeten voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • lekker zijn, dat spreekt voor zich
  • gezond zijn, dat ook
  • koud opgediend kunnen worden
  • toch een ‘winters’ karakter hebben
  • er goed uitzien, ook na een ritje in de koelwagen

Na veel geëxperimenteer zijn we er uitgekomen en één van de hapjes, dat kan ik nu wel verklappen, is een Spaanse tortilla. Eenmaal gebakken zag het er fantastisch uit en met wat extra garnituren kunnen we er een heel mooi hapje van maken dat iedereen zal smaken.

Bijkomend voordeel was, dat ik direct ook een lekkere avondmaaltijd had en één van de taartjes ging ‘s anderendaags mee in de lunchbox van Fien.

Tortilla’s zijn traditionele Spaanse tapa’s, grote & dikke omeletten in feite met aardappelen en uien. Omdat de hapjes opgediend zullen worden op Halloween, leek het voor de hand te liggen dat er pompoen aan te pas zou komen. De groene asperges? Die hadden we nog over van een ander hapje en zorgen vooral voor extra kleur.

We zijn gestart met de pompoenblokjes en de uitjes zacht te stoven en de aardappelen lichtjes te koken, zo gaat de tortilla zelf even snel als een omelet bakken. Je kan uiteraard variëren met de groentjes, zorg er alleen voor dat ze vooraf kort gebakken, gestoomd of gekookt worden.

Je bakt de tortilla in een (tefal) pan en draait hem dan om op een bord om te serveren, maar een bakvorm in de oven werkt net zo goed, en ondertussen kan je nog iets anders doen. Leg wel een bakpapiertje in je vorm, zo kan je altijd je ‘taart’ makkelijk verwijderen.

 

Tips: Varieer gerust met de groenten die je toevoegt. Dit is ook heel lekker met spinazie, paprika, tomaat, … Voeg eventueel geitenkaas of andere kaas toe voor meer body.

Gezond want: In tegenstelling tot wat men lang dacht zal de cholesterol in je bloed niet stijgen door het eten van eieren. Eieren zijn één van de meest voedzame producten op aarde. Je kan gerust elke dag 1 tot 2 eieren eten.

Materiaal: Gebruik een tefal pan of een bakblik met een bakpapier
tefalpan diep

Bestel een Tefal pan bij Bol.com 

 

pompoentortilla

Tortilla met pompoen en zoete aardappel

Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 40 min
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Mediteraans
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 8 ei
  • 4 aardappel bloemig
  • 1 ui in ringetjes gesneden
  • 1 zoete aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 1/4 pompoen kleintje (Hokkaido)
  • 6 blaadjes salie fijngesneden
  • 50 gr geraspte kaas naar keuze
  • peper
  • zout
  • kokosolie

Instructies
 

  • Was en schil je aardappelen. Snij ze in flinterdunne schijfjes en kook ze gedurende 5 minuten in gezouten water. Giet ze af en laat ze een beetje afkoelen.
  • Schil de pompoen en de zoete aardappel en snij in kleine blokjes. Bak deze 5 minuten in een pan met een eetlepel kokosolie. Kruid met peper en zout.
  • Klop de eieren los in een mengkom en kruid met peper en zout. Voeg de fijngesneden salie en de geraspte kaas toe.
  • Leg een bakvel in een bakvorm en bestrijk met een lepeltje kokosolie. Leg laagjes aardappel, pompoen en zoete aardappel in de vorm en giet er telkens wat eimengsel over. Zet 20 tot 25 minuten in een oven op 180°C.
Trefwoord familiegerechten