Keto betekent dat je je lichaam leert om vet te verbranden ipv suikers om zijn energie te halen. Dit proces duurt wel even, want suiker is nu eenmaal een makkelijke brandstof voor je lichaam. Vet is echter veel efficiënter, want het geeft meer en langer energie en bovendien zal je slanker worden, wanneer je wat extra vetreserves hebt. Zolang je immers suikers blijft gebruiken, heeft je lichaam deze vetreserves niet nodig.
Bij een Keto dieet zal je wellicht minder dan 50gr koolhydraten per dag mogen eten. Algemeen genomen betekent dit dat je best alle rijst, pasta, aardappelen, en andere granen vermijdt. Weet dat ook groenten en vooral ook fruit koolhydraten bevatten, dus ook daar is wat opletten geblazen. Groenten en fruit die zeer zoet smaken bevatten veel koolhydraten: wortelen, appels, meloen,… Blauwe bessen en andere licht zure bessen zijn dan betere opties.
Wanneer je minder calorieën haalt uit koolhydraten, moet je automatisch wat meer calorieën halen uit ander macro-nutriënten; in dit geval uit vetten. Goeie vetten weliswaar! Die zitten hier in de geweldige guacamole die je als saus op je burgers serveert.
Men gaat er meestal van uit dat een Keto dieet niet op lange termijn moet volgehouden worden en dat je na een aantal weken/maanden best opnieuw overstapt om bijvoorbeeld een laag koolhydraten dieet of een combinatiedieet.
Dit recept toont dat Keto niet extreem, saai of onverenigbaar hoeft te zijn met een gezinsleven, waar wellicht niet iedereen Keto wil of mag eten: vooral voor kids, lijkt het mij niet echt aan te raden en ook vrouwen met schildklierproblemen moeten wel een beetje opletten met een te strikt Keto dieet. In ieder geval, met deze burgers loopt echt niemand gevaar! Voor kinderen is dit heel lekker met ovengebakken zoete aardappelfrietjes. Voor wie echt Keto wil, is dit heerlijk met een lekker met een kleurrijke salade.
Ultieme keto burgers
Ingrediënten
voor de burgers
- 600 gr puur rundsgehakt
- 1 koffielepel mosterd
- 1 koffielepel Worchestershire saus
- 1/2 koffielepel lookpoeder of 1 teentje look geperst
- 1/2 koffielepel uienpoeder
- 1/2 koffielepel zout
- zwarte peper
- 2 eetlepels ghee of boter
Guacamole
- 2 avocado's
- 1 plantje koriander steeltjes en blaad
- 1 teentje look
- 1 groen pikant pepertje fijngesneden
- 1 limoen het sap
- zout
- peper
Voor erbij
- 8 portobello
- sla
- tomaat
- worteltjes geraspt
- rode ui fijngesneden
Instructies
voor erbij
- Verwarm de oven voor op 180°C. Snij de steeltjes uit de portobello's en wrijf ze proper met een stukje vochtig keukenpapier. Leg ze met de open kant naar boven op een bakplaat en giet er een beetje olijfolie over. Kruid met peper en zout en zet ze ongeveer 15 minuten in de oven.
De burgers
- Meng het rundsgehakt met de mosterd, Worchestershire saus, lookpoeder, uienpoeder en peper en zout. Maak er 4 mooi burgers van.
- Verwarm een pan en voeg de ghee of de boter toe. Bak de burgers ongeveer 4 tot 5 minuutjes langs elke kant. Draai ze slechts 1 keer om, oefen geduld om ze niet te snel om te draaien.
De guacamole
- Maak ondertussen de guacamole door alle ingrediënten in een keukenrobot te doen. Mix tot een mooie smeuïge guacamole. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout. Heb je geen keukenrobot? Een vork en wat spierkracht doen ook het werk - hak dan wel de koriander zelf fijn met een mes alvorens toe te voegen.
- Serveer de burgers op een gebakken portobello, schep er een flinke schep guacamole op en dek af met een volgende portobello. Voor erbij of ertussen: gebruik sla, tomaatjes en geraspte worteltjes.
Geef een reactie