Varkenshaasje, en varkensvlees in het algemeen, komt eigenlijk niet zo vaak op tafel bij ons thuis (met uitzondering van gehakt). Nu we het plan hebben opgevat om volgend jaar een eigen varken te kweken, is het misschien niet eens zo een slecht idee om af en toe varken te eten.

Dat er weinig varken gegeten wordt, is blijkbaar niet alleen bij ons het geval. Best friend Els gruwelt bij de gedachte aan varkensvlees. Vaak denken we aan totaal uitgedroogde koteletten of  te gaar geworden varkensgebraad. Een beetje vieze dingen die we op school geserveerd kregen.

Goed klaargemaakt is varkensvlees echter best lekker, niet duur en vaak afkomstig van lokale (Belgische) dieren. Het proberen waard dus. Varkenshaasje is bovendien één van de mooiere stukken en dus perfect om onze liefde voor het varken weer wat aan te wakkeren. De op het eerste zicht mindere stukjes, die proberen we dan later wel, want volgens varkenskenners is het varken van snuit tot staart ongelooflijk lekker.

Jullie weten ook al dat ik fan ben van ovengeroosterde groenten. Dat is zo makkelijk. Je zet ze de dag voordien of in het weekend in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar. De dag zelf, even terug in de oven en klaar. In dit geval kunnen ze ook mooi mee met de varkenshaasjes in de oven.

Het recept ziet er misschien wat moeilijk uit, maar vrees niet. Af en toe moet ik gewoon wat oefenen met de recepten van Spermalie, in dit geval met de saus die ik bij dit gerecht heb gemaakt. Ook de schikking op het bord is misschien wat teveel voor een drukke weekdag, maar ook dat is oefening. Hoewel, je eet minder als je bord netjes in gedresseerd en je hebt het gevoel dat er iets feestelijks aan de gang is. Af en toe de moeite waard dus. Dit paste bovendien in een ‘opdracht’ die Johan kreeg uit zijn mastermind groep: nl. elke dag een kaarsje aansteken aan tafel. Kaarsjes, mooie bordjes, iedereen samen aan tafel, … een klein (of nee groot) geluksmoment van de dag.

Tips: Wil je zelf geen pesto maken? Koop dan een kwaliteitspesto en let op de ingrediënten. De pesto zorgt er voor dat het vlees mooi sappig blijft.

Gezond want: Knolselder bevat veel vezels, dat is positief en voorkomt dat cholesterol zich hecht aan de bloedvaten. Bovendien kan je schitterende puree maken met alleen maar knolselder.

varkenshaasje-met-pesto

pastinaak-en-topinamboer

knolselder

gebakken-varkenshaasje-met-pesto-van-tomaat

varkenshaasje-met-pesto-en-winterknollen

Varkenshaasje met winterknollen

Recept afdrukken

Varkenshaasje met winterknollen

Gang: Feestelijk, Makkelijk doordeweeks
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

Voor het vlees

  • 50 gr tomaten pesto
  • 10 blaadjes basilicum
  • 40 gr pijnboompitten

Voor de wintergroenten

  • 1 knolselder
  • 3 pastinaken in gelijke blokjes
  • 3 topinamboers in gelijke blokjes
  • 2 appelen in gelijke blokjes

Voor de saus

  • 1 ui fijngesneden
  • 300 ml kalfsfond
  • 1 dl room
  • 5 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 teentje look
  • 2 wortels

Voor de chips

  • 1 pastinaak

Andere

  • boter
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot

Instructies

Het vlees en de saus

  • Snij de varkenshaasjes middendoor en strijk ze in met tomatenpesto. Leg er de blaadjes basilicum in en kruid met peper en zout. Snij de topjes er af, zodat je varkenshaasje overal even dik is. Bind ze toe en bak ze kort in boter aan, zodat ze rondom mooi bruin zijn. Leg ze in een ovenschaal.
  • Bak de haasjes 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180° en laat ze daarna 15 minuten rusten.
  • De saus maak je als volgt: Bak de stukjes afgesneden varkenshaasje aan in boter. Voeg een ui en de in stukjes gesneden wortel toe. Laat dit mooi bruinen. Giet er dan de kalfsfond over en voeg de look en de kruiden toe en laat ongeveer 15 min inkoken. Voeg dan de room toe en laat verder inkoken tot gewenste dikte. Kruid met peper en zout. Giet deze saus door een zeef en druk goed aan, zodat alle sappen uit het vlees en de groenten komen. (als je een hond in huis hebt, zal hij blij zijn met deze traktatie) Net voor het opdienen giet je de saus in een hoge beker en voegt een eetlepel warm water toe. Mix op met de handmixer, zodat je een mooie schuimende saus krijgt.

De groenten

  • Schil alle groenten en snij ze in mooie vierkante, maar vooral gelijke blokjes. Gebruik ongeveer 1/3 van de selder. Doe ze in een ovenschotel en overgiet met olijfolie. Hou de appelen nog apart. Kruid met peper en zout en zet ze 30 minuten in de oven. Roer ze halfweg even om en voeg de appelen toe. Kruid met peper en zout
  • Een ander 1/3 van de selder doe je in een kom met 1/2 water en 1/2 melk en een snuifje zout. Zet de blokjes net onder. PS deze blokjes hoef je natuurlijk niet mooi te snijden, het wordt puree. Wil je meer puree? Maak dan 2/3 klaar en vergeet de soep.
  • Kook de selder gaar en giet hem daarna af, maar bewaar het kookvocht. Een deel van dit kookvocht heb je nodig om de puree te maken en het andere deel kan in de knolselder soep. (met de resterende 1/3 van de selder)
  • Mix de knolselder en kruid af met peper en zout en nootmuskaat. hou hem warm op zeer zacht vuur.
  • Neem 1 pastinaak en snij er heel dunne ringetjes van, eventueel met een mandoline. Frituur deze op 140° in olie en wacht tot er geen belletjes meer uit de pastinaken komen, dan zijn ze knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er wat zout over.

Serveer

  • Doe 2 eetlepel puree op het bord en leg er de groenteblokjes naast. Schik 3 stukjes varkenshaasje op het bord en versier met de chips en een lepel saus. (de saus en de chips kan je ook gewoon achterwege laten)