Hou jij van kotelet? Ik niet, en dat komt omdat mijn moeder, ze altijd heel droog bakte. Nooit fan geweest van droge koteletten. Wanneer je een kotelet goed bakt, dat wil zeggen; niet te lang, dan is het een zeer smaakvol stukje varkensvlees. Een goeie gelegenheid dus om eens varkensvlees op tafel te zetten. Ode aan het varken. 

Dat is niet de favoriet van de Belg, hoewel varkensvlees het meest geproduceerde vlees is in België. Het grootste gedeelte is bestemd voor de export. Nochtans hebben we lekker varkensvlees en lokale producten eten verlaagt onze ecologische voetafdruk.

Bovendien is varkensvlees gezond, want in zijn boek Blue zones, komt Dan Buettner oa tot de conclusie dat het eten van varkensvlees een factor kan zijn om gezond oud te worden.

Wij hebben bij ons koteletje de bloemkool taboulé gegeten, want bloemkool en varken dat gaat goed samen.

Tips: Kies voor bio varkensvlees met been, dat heeft zoveel meer smaak!

Gezond want: Varkensvlees is volgens het blue zones dieet heel erg gezond.

kotelet-met-mosterdsaus

Varkenskotelet met mosterdsaus

Voorbereidingstijd 2 min
Bereidingstijd 10 min
Totale tijd 12 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 varkenskoteletten bio
  • 2 el mosterd Tierentijn of graantjes
  • 200 ml room
  • peper
  • zout
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • kokosolie

Instructies
 

  • Doe 2 el kokosolie in de pan en verhit op hoog vuur. Bak je koteletjes aan beide zijden mooi bruin. Elke zijde ongeveer 4 min. Kruid met peper en zout. Leg op een warm bord.
  • In dezelfde pan (op lager vuur) kan je de sjalot nu zachtjes laten bakken. Wanneer de sjalot zacht wordt voeg je de mosterd en de room toe. Roer alles goed los (de aanbaksels van het vlees geven veel smaak). Kruid met peper en zout. Laat de room inkoken, zodat je een mooie dikke saus bekomt.