Buddha bowls zijn helemaal hip. Het zijn kommetjes, flink gevuld met groenten en granen en meestal zijn ze vegetarisch of zelf vegan. Voor wie het verschil tussen beide niet mocht kennen: vegetariërs eten geen vlees, vis of gevogelte maar wel dierlijke producten zoals kaas, melk, yoghurt, eieren,…
Vegans, vermijden ook deze producten en eten bijgevolg een 100% plantaardig dieet. Bijgevolg zal je ook geen honing en dergelijke terugvinden in vegan recepten. Vegan zijn, gaat bovendien verder, want in principe worden ook geen lederen kleding en enkel diervriendelijke cosmetica gebruikt. In tijden waarin de klimaatopwarming zo een hot topic is, kan het zeker geen kwaad om ook deze levenswijze (af en toe) te omarmen. Vegan is trouwens 1 van de meest populaire # op Instagram, wellicht ook omdat het vooral jonge mensen zijn die meer en meer overschakelen op een plantaardig dieet.
Wat ik zo geweldig vind aan vegan, is dat het een zeer inventieve en innovatieve keuken is. Heel wat vegans zijn ooit gestart als omnivoor, misschien dan vegetariër geworden om dan de vegan keuken te kiezen. Daardoor weten ze natuurlijk hoe lekker kaas is, of mayonaise om maar iets te noemen. Op basis van louter plantaardige zaken worden al deze lekkernijen gewoon ‘gekopieerd’ met soms verrassend lekkere resultaten. Zo is cashewkaas echt heerlijk! Dit betekent niet noodzakelijk dat de vegan keuken een gezonde keuken is. Vaak wel, maar er wordt wel hier en daar gefrituurd, er worden grote hoeveelheden soja gebruikt, enz..
Ik vind het gewoon heerlijk om mij te verdiepen in allerlei nieuwe producten en technieken en om ze uit te proberen. Deze buddha bowl is een makkelijk starters recept, maar is heel veelzijdig en verzadigend, geschikt als avondmaal, maar helemaal perfect als gezonde energetische lunch. Maak gerust een extra hoeveelheid balletjes, je kan ze invriezen of gebruiken in een tomatensaus voor een vegan/veggie pasta. Er zijn uiteraard veel variaties mogelijk op vegan balletjes – en wellicht zal ik er in de toekomst nog meer met jullie delen. Het pluspunt van vegan balletjes is dat ze makkelijk te maken en zijn en dat iedereen balletjes lust. Ook de meest verstokte vleeseter, zal deze balletjes geweldig vinden. Ik heb zwarte en rode bonen gebruikt, dat zorgt vlast voor een donkere kleur in deze balletjes en verder heb ik ze flink gekruid met Italiaanse kruiden en met gerookt paprika poeder. Verder wat zongedroogde tomaten en een paar eetlepels gistvlokken. Deze laatste zijn geweldig als kaasvervanger, want ze hebben een gelijkaardige smaak. Ze zijn optioneel in dit recept! Je kan ze vinden in de natuurwinkel of online. Blend alle ingrediënten in een stevige blender of doe het in porties als je slechts een kleinere blender ter beschikking hebt.
Het element dat uiteindelijk ook voor een vlezige bite zorgt zijn de pecannoten, dus vergeet deze zeker niet toe te voegen. De chiazaadjes vervangen paneermeel en daardoor worden deze balletjes niet alleen glutenvrij, maar hebben ze ook meer voedingswaarde.
Waar je voor de rest je buddha bowl mee opvult is volledig jouw zaak. Meestal gebruik ik alle groenten die nog in de koelkast of de berging te vinden zijn. Restjes van de vorige dagen of groentjes die dringend opgebruikt moeten worden. Voor deze bowl heb ik een portie koude quinoa gebruikt, en aangevuld met bloemkool, rode kool en boontjes. Zorg zeker ook voor een groene basis: slablaadjes, boerenkool, spinazie, … deze zorgen voor een overload aan groenten en dus vitamientjes!
Uiteraard mag een lepel mayonaise niet ontbreken bij een slaatje. Probeer zeker ook eens ons eenvoudige vegan mayonaise recept of neem gewoon vinaigrette als je geen tijd/zin genoeg hebt.

Vegan Buddha Bowl met quinoa en zwarte bonen balletjes
Ingrediënten
De vegan balletjes
- 1 groot blik zwarte bonen afgespoeld en uitgelekt
- 1 groot blik rode bonen afgespoeld en uitgelekt
- 2 eetlepels chiazaadjes
- 200 gr quinoa gekookt en afgekoeld
- 1/2 bosje platte peterselie
- 1 koffielepel oregano
- 1/2 koffielepel gerookt paprika poeder
- 4 eetlepels pecannoten gehakt
- 50 gr halfzongedroogde tomaatjes
- 3 eetlepels gistvlokken optioneel
- 2 teentjes look fijngeperst
- peper
- zout
Voor erbij
- 400 gr prinsesseboontjes gekookt
- 200 gr quinoa
- 1/2 bloemkool geroosterd
- 1/4 kleine rode kool fijngesneden
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 4 handvol gemengde slablaadjes
- vegan mayonaise zie recept
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Doe voor de balletjes de quinoa, de pecannoten en de look in een blender en mix met de pulse knop. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en meng goed door elkaar. Mix tot je een dikke pasta krijgt, die je straks makkelijk tot balletjes kan rollen. Om het makkelijker te maken, kan je deze mengeling een paar uur in de koelkast zetten. Maak je handen nat en rol balletjes ter grootte van een golfballetje. Leg ze op een bakplaat, bekleed met bakpapier en zet ze 15 minuutjes in de oven. Draai ze dan om en zet ze nog 15 min extra in de oven.
- Neem leuke kommetjes en verdeel flink wat groene bladgroenten op de bodem: sla, boerenkool, spinazie,... Leg dan naast elkaar wat gekookte quinoa, fijn gesneden rode kool, geroosterde bloemkool, boontjes, of wat je in huis hebt (geraspte worteltjes, knolselder,...) .
- Leg er de balletjes bij en strooi er sesamzaadjes over. Serveer eventueel met vegan mayonaise. Dit is een geweldig gezonde energetische maaltijd!
Geef een reactie