Meest populaire saus bij de Belgen: Mayonnaise. Het traditionele recept op basis van rauwe eierdooier vind je hier. Deze is natuurlijk niet geschikt voor zwangere vrouwen en vegans, want rauwe eieren zijn echt een no-go.

Deze variant is werkelijk geweldig, want je proeft nauwelijks het verschil en de textuur is mooi en smeuïg. Je maakt ze net zo makkelijk als normale mayonnaise, je hebt enkel een staafmixer en een hoge beker nodig.

Het basis ingrediënt is zijden tofu, dat is een smeuïge variant van de gekendere stevige tofu, die onder andere gebruikt wordt om te bakken. Zijden tofu vind je in alle supermarkten. Pas de hoeveelheden in dit recept gerust aan, naargelang de hoeveelheid tofu ie je kocht, ze blijft echt wekenlang houdbaar in de koelkast en je kan ze net als echte mayo overal bij eten.

Als olie gebruik ik voor mayonnaise liefst koudgeperste koolzaadolie. In mijn stock heb ik er eentje van een boerderij bij ons uit de buurt, maar als je van de smaak houdt kan je ook kiezen voor een zachte olijfolie. Laat je niet stoppen, mocht je geen koudgeperste olie vinden, gebruik dan de gewone olie en gebruik de mayo met mate, het is en blijft een ‘vettig’ sausje!

Vegan mayonnaise

Keuken Universeel
Porties 250 ml
Ingrediënten
  
  • 115 gr zijden tofu
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel zwarte peper versgemalen
  • 60 ml sojamelk ongezoet
  • 2 koffielepels appelcider azijn
  • 2 koffielepels mosterd
  • 250 ml plantaardige olie

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten behalve de plantaardige olie in een hoge beker of een blender. Mix tot alles mooi gemengd is
  • Voeg dan in een dun straaltje de olie toe, terwijl je blijft mixen. Giet niet te snel, zo kan de olie mooi opgenomen worden. Wil je na afloop een dunnere mayonaise? Voeg dan een scheutje warm water toe, terwijl je verder mixt.
  • Doe de mayo over in een potje en bewaar tot 2 weken in de koelkast.
Trefwoord gezonde gerechten, trendy gerechten