Sinds vorige week volg ik een aantal workshops over energetische voeding. Dat is een onderwerp dat mij al heel lang boeit en ik heb interesse in verschillende inzichten over voeding.

Het concept van de energetische voeding sluit wat aan bij de visie van Pascale Naessens, in die zin dat je best geen koolhydraten met eiwitten kan samen eten.

Daarnaast is er veel aandacht voor de kookwijze. Ik moet nog even op zoek naar de Nederlandse term, maar in het Frans heet het hypocuisson. Het komt er gewoon op neer dat je je voedingsmiddelen stoomt en bakt onder de 85°C. Zo blijven de meeste enzymen en vitamines optimaal bewaard. Er kan wat rauwkost toegevoegd worden, maar het grootste deel van je voeding is half-gegaard.

Daarnaast is de visie van het energetisch koken gebaseerd op de oude Chinese en Ayurvedische keuken, met dat verschil dat het absoluut geen vegetarische keuken is. Vlees is nodig voor een gezond lichaam, dat is het uitgangspunt.

Tijdens de workshops maken we dus ‘gecombineerde’ gerechten klaar: groenten met koolhydraten of groenten met dierlijke eiwitten. En die gerechten wil ik graag met jullie delen.

Hier is een heerlijk lunch gerecht, maar het kan evengoed voor ‘s avonds, wanneer je misschien makkelijker warm kan koken. Dat het eens vegan is, komt vooral goed uit nu het ook 40 dagen zonder vlees is.

Mijn dochter is verzot op pasta carbonara, dus dit was wel even afwachten op de reactie, maar wonder boven wonder…. ze vond het heel erg lekker. En dat zonder spek, spaghetti, room of eieren. Wellicht ben je nu ook wel benieuwd wat er dan wel ingaat.

De pasta bestaat uit boekweitnoedels. Boekweit is een pseudo-graan net als quinoa en bijgevolg eerder een groente dan een graan. Het is familie van de rabarber plant en is glutenvrij. Het heeft een lage glycemische waarde en is eiwitrijk.

De saus die traditioneel uit room en eigeel bestaat, is in dit geval vervangen door een puree van pompoen. Tot slot is er natuurlijk het spek of de pancetta, die hier vervangen is door kokosspek – heel bijzonder. Van het ganse recept is dit spek hetgeen waar wij het meest naar uitkeken (want we waren het hier en daar al tegengekomen), maar tegelijk ook hetgeen waar wij het minst wild van waren.

Gistvlokken zijn ook een nieuw ingrediënt voor ons. Het is niet vergelijkbaar met bakkersgist. Deze vlokken zijn gedesactiveerd en volledig glutenvrij. Ze worden vaak gebruikt in de veganistische keuken om kaas te vervangen, daar lijkt hun smaak immers wel wat op. Je kan ze kopen in de Biowinkel of online. Let wel even op het merk, want sommige bevatten tarwe en dus gluten.

Tip: Heb je pompoensaus over? Voeg extra water toe en je hebt een heerlijke pompoensoep voor de dag erna. 

Vegan spaghetti carbonara met kokosspek

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks, Vegetarisch
Keuken Energetische keuken
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

de pompoensaus

  • 1 butternut pompoen geschild in blokjes gesneden
  • 5 blaadjes salie in dunne sliertjes
  • 3 koffielepels uienpoeder
  • 1 koffielepel lookpoeder
  • 1 koffielepel groentebouillon poeder of blokje
  • 1 kopje kokend water
  • 2 koffielepels tahin
  • 3 koffielepels gistvlokken

kokos spek

  • 1 1/2 kopje kokosschilfers
  • 1 1/2 soeplepel tamari glutenvrije sojasaus
  • 1 1/2 soeplepel esdoornsiroop
  • 1/2 soeplepel water
  • 1/2 koffielepel gerookt paprika poeder of normaal paprika poeder
  • 1/2 koffielepel zwarte peper

de pasta

  • 300 gr boekweitnoedels
  • peper
  • zout
  • 4 cashewnoten als kaas
  • 4 blaadjes salie
  • olijfolie

Instructies
 

de pompoensaus

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de geschilde blokjes pompoen op een ovenplaat. Voeg een paar eetlepels olijfolie toe en meng goed. Kruid met peper en zout en plaats ongeveer 30 min in de oven, zodat de pompoen kan karameliseren.
  • Verhit in een anti aanbakpan, een paar eetlepels olie en bak hierin de 4 salie blaadjes, zodat ze knapperig worden. Leg ze op een keukenpapier om te laten uitlekken. Bewaar de olie voor later
  • Doe bouillonpoeder, kokend water, tahin, uipoeder en lookpoeder met de edelgist vlokken, de fijngesneden salie en wat zwarte peper in een blender en mix.
  • Voeg dan de pompoenblokjes en mix opnieuw. Voeg terwijl de motor draait de (salie) olie toe - die je bewaard hebt. Proef en kruid af met peper en zout

Het spek

  • Verhit je oven op ongeveer 160°C.
  • Meng de tamari met het water en de esdoornsiroop. Voeg dan de kokosvlokken toe en meng alles goed.
  • Van zodra het vocht is opgenomen, kruid met peper en paprika en meng opnieuw
  • Spreid de kokos uit op een bakplaat en plaats in de oven. Roer regelmatig, want het brant snel aan. Laat ongeveer 15 minuten in de oven bruinen.
  • Laat afkoelen en bewaar tot 1 week in een mooi afgesloten doos.

afwerken

  • Kook de boekweitnoedels in een ruime hoeveelheid gezouten water. Dit duurt slechts een paar minuten. Giet ze af en spoel ze met koud water, anders gaan ze kleven. Zorg er voor dat je water niet te hard kookt, anders koken de noedels makkelijk kapot.
  • Meng de noedels met de warme pompoensaus en dien ze op in diepe borden. Strooi er wat kokosschilfers over en rasp er een cashewnoot over met een fijne rasp. Zo lijkt het net of er parmezaanse kaas over gestrooid is. Nog een beetje zwarte peper en versieren met de krokante salieblaadjes.
Trefwoord gezonde gerechten, trendy gerechten