Een Franse klassieker! Oeuf en cocotte. Lekkere romige eitjes met soldaatjes als ontbijt = de perfecte start.

Ze zijn snel klaar en makkelijk te maken. Ik maak ze zelf doordeweeks klaar, je hebt net genoeg tijd om je lunchbox te maken en ondertussen zijn je eitjes helemaal klaar.

Varieer zo veel als je maar wil. Ik heb in dit gerecht simpel ricotta, wat room en bieslook gebruikt. Maar heb je overschot van gestoomde of geroosterde groentjes? Snij ze dan klein en voeg ze toe aan je potje. Klassiek gaat er ook zeer vaak spinazie in. Snij je spinazie klein en voeg ze gerust rauw to, ze slinkt wel op die 10 minuutjes dat je eitjes in de oven zitten. Ook gebakken paddenstoeltjes zijn trouwens geweldig.

Verleidelijke eitjes

Een Franse klassieker en een zeer snel en makkelijk ontbijt: oeuf en cocotte!
Voorbereidingstijd 5 min
Totale tijd 15 min
Gang Kickstarters
Keuken Klassiek
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 koffielepels boter of olijfolie
  • 2 eetlepels ricotta
  • 2 eetlepels room
  • 2 koffielepels verse peterselie fijngesneden
  • 4 koffielepels bieslook fijngesneden
  • 2 eitjes
  • 1 sneetje ham Optioneel
  • 2 sneetjes brood
  • boter
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 180°C. Leg een koffielepel boter in 2 kleine vuurvaste potjes (of vb koffiekopjes) en zet ze in de oven, zodat de boter smelt
  • Verdeel de gesmolten boter over de volledige binnenkant van je potjes.
  • Meng de ricotta, met peper en zout, 2 koffielepels peterselie en 2 koffielepels bieslook. Meng goed en verdeel over je kommetjes.
  • Voeg in elk kommetje een eetlepel room toe en kruid met peper en zout. Verdeel de in stukjes gesneden ham over je potje. Breek de eitjes over de room en zet je kommetje ongeveer 10 minuutjes in de oven, of tot het eiwit stolt, maar de dooier nog lopend is. Klaar!
  • Snij het brood in blokjes en smeer ze in met boter. Leg ze bij de eitjes op een bakplaat, en draai ze tussendoor eens om. Smakelijk!
Trefwoord familiegerechten