Wie lust geen heerlijke vol-au-vent? Eerlijk? Mijn dochter. Ze baseert haar oordeel op de vol-au-vent die ze in school krijgt voorgeschoteld en ze houdt niet van die ‘slijmerige saus’. Ook eerlijk: Ik maak niet vaak vol-au-vent, omdat het relatief veel werk is en ook omdat het niet echt gezond is, tenminste de klassiek versie niet. Maar omdat ik onze Klassiekers gezonder breng, volgt hier nu toch een vol-au-vent recept, dat dochterlief met smaak heeft opgegeten.

De klassieke versie bevat weinig groenten, op wat champignons na en wordt gemaakt op basis van een roux. Een roux is een binding voor je saus op basis van boter en bloem. Ik heb de bloem hier vervangen door glutenvrije bloem, dus dit heeft enkel impact voor mensen die gluten willen vermijden. Een versie zonder (glutenvrije) bloem kan ook, maar dan krijg je een heel erg dunne saus en dat is niet zo handig. Een kleine toegeving dus.

Voor de groenten laten we ons even helemaal geen. In dit recept sluimererwten, doperwten en champignons, maar voeg gerust ook worteltjes, courgette, tomaat,… toe.

Kies voor je gehakt mager kalfsgehakt of mager kippengehakt. Gebruik als smaakmaker je eigen bereide kippenbouillon en de soepkippen dit je hier in klaarmaakte. Heb je dat niet gedaan? Neem dan kippenfilet, bak hem en snij in stukjes en gebruik kippenfond, bijvoorbeeld van Lacroix, dat is beter dan blokjes of pastas omdat die veel zout en toevoegingen bevatten. Tenslotte is de bouillon een essentieel smaakonderdeel van je vol-au-vent.

Bij de vol-au-vent serveren we in dit geval rijst, omdat we die ook willen gebruiken voor de lunch morgen. Kies voor een wilde bio rijstsoort, dat geeft een totaal andere smaak.

Spaar tijd en kook dus een extra portie rijst, sluitererwten en doperwten voor de rijst lunchsalade van morgen.

Tips: Maak een dubbele portie vol-au-vent voor in de diepvries

Gezond want: In tegenstelling tot de klassieker, laten we het bladerdeeg hapje weg en voegen in de plaats heerlijke groene groenten toe.

vol-au-vent

Vol au vent met groene groentjes: Kip. Erwten. Rijst.

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 30 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 1 uur
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 2 soepkippen gekookt
  • 2 uien
  • 500 gr kippengehakt
  • 500 gr sluimererwtjes
  • 500 gr doperwten
  • 2 bakjes champignons in 4 gesneden
  • 1 bosjes peterselie gehakt
  • 50 gr boter
  • 50 gr glutenvrije bloem
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 4 el room optioneel
  • 400 gr wilde rijst of basmati

Instructies
 

  • Verwarm je boter in grote pan, laat ze niet bruinen, enkel smelten. Haal je pan even van het vuur en voeg de bloem toe. Roer goed met een garde. Zet deze roux terug om een middelhoog vuur en bak hem. Dit wil zeggen: blijf er goed in roeren en je zal zien dat je mengeling droog wordt. Zorg dat het niet aanbrandt, maar laat op het vuur drogen tot je een soort koekjesgeur ruikt. Op deze manier verdwijnt de bloemsmaak uit je saus. Zet op kant en laat afkoelen.
  • Verwarm ondertussen je bouillon en zet 2 kommen gezouten water op om je groentjes en balletjes in te koken.
  • Bak de fijngesneden uien in een pan met een beetje olie. Laat ze mooi zacht worden en zet op kant, om straks toe te voegen aan je schotel
  • Rol balletjes van het gehakt, voeg eventueel kruiden naar smaak toe en kook ze in een kom water. Je balletjes zijn gaar wanneer ze komen bovendrijven. Giet de balletjes af. Jee zou het vocht kunnen gebruiken voor in de saus, maar vaak is dit veel te vet.
  • In de ander kom kokend gezouten water kook je eerst heel kort de sluimerertjes. Laat ze 2 minuten kook en spoel ze daarna onder koud stromend water.
  • In dezelfde kom kan je daarna je doperwtjes koken en daarna je champignons. Spoel de doperwten eveneens onder koud water.
  • Je voorbereiding is nu zo goed als klaar. We gaan nu de saus maken. Zet de roux op een matig vuur en voeg een paar pollepels hete bouillon toe. Roer goed met je garde zodat je geen klonters hebt. Voeg telkens meer bouillon toe, tot je een mooie dikke saus krijgt. Breng dan de saus aan de kook gedurende ten minste 5 minuten. Eventueel doe je er nog wat bouillon bij.
  • Dan gaan (alle) ingrediënten er in: kippenblokjes (van de in stukjes gesneden soepkippen), de balletjes, de uitjes en de champignons. Laat goed doorwarmen gedurende ongeveer 15 min.
  • Kook de rijst volgens aangegeven op de verpakking.
  • De erwtjes en de sluimererwten, voeg je pas 5 minuten voor het opdienen toe, enkel om ze te warmen! Voeg ook dan de fijngesneden peterselie toe. Proef en kruid met peper en zout.
  • Serveer in diepe borden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!