Waterkefir is hét nieuwste gezondheidsdrankje. Waterkefir of tibicos of Japanse waterkristallen zijn een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten. Het is een probioticum een beetje te vergelijken met yoghurt of de bekende probiotica drankjes uit de supermarkt. Alleen is dit heel makkelijk thuis te maken. En het is bovendien niet alleen gezond, maar ook lekker.
Je verkrijgt de drank door de waterkefir korrels te laten fermenteren in een suikeroplossing. Geen nood, het uiteindelijke drankje bevat heel weinig suiker. De suiker is nodig om de kristallen te voeden en ze hun werk te laten doen.
Wanneer je de kefir laat fermenteren, 24 tot 48 uur in een glazen pot op kamertemperatuur, dan krijg je een licht bruisend drankje. Zeef er dan de korrels, de citroen en de vijgen uit, door de kefir in een plastiek vergiet te gieten (of in een metalen, maar met een confituurdoek erin) en de drank op te vangen in een glazen of plastieken pot. Doe hem in een fles en laat nog 2 dagen rusten in de koelkast.
De kefir zal nu meer bruisen en zijn probiotische werking kunnen doen. Hij is ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. Lekker als aperitiefje, als vervanger van frisdranken of gewoon als dagelijks oppeppertje voor de darmen.
Bijzonder is dat de kefir steeds groeit. Tenminste als je hem in leven houdt. Na een fermentatieproces zal je van je 100 gr kefir tussen de 160 à 200 gr waterkefir verkrijgen. Hiermee kan je dan 2 flessen produceren. Na een tijdje heb je heel veel kristallen. Gooi ze weg of veel beter, deel ze uit aan mensen die het ook willen proberen.
Als je even geen zin hebt (moeilijk te geloven), geen tijd hebt of misschien op vakantie vertrekt dan zet je de vers gespoelde kefir met vers suikerwater (1 liter en bijvoord 120 gr suiker) in de koelkast. Op dit moment maak je geen drank, maar laat je de kristallen rusten. Ze kunnen dan 2 weken verder. Daarna moet je ze opnieuw verversen, of je geeft ze een beetje meer suiker dan overleven ze ook iets langer. Dit water kan je best niet opdrinken en gooi je dus ook weg.
Wanneer je weer kefir wil maken, dan volg je het recept onderaan.
Wat heb je nodig?
Je hebt nodig:
- 100 gr waterkefir korrels,
- 1 liter gefilterd water,
- 80 gram suiker – bij voorkeur bio en ongeraffineerd: rietsuiker, kokosbloesem,
- een paar schilletjes bio citroen en
- 2 gedroogde vijgen (zonder bewaarmiddelen of sulfieten) toe
Voor de rest: een niet metalen vergiet en grote bokaal van >1 liter of een glazen ‘container’ of pot met een deksel
Eenmaal je de basis begrijpt, kan je naar eigen smaak variëren. Je hoeft enkel rekening te houden met volgende ‘regels’:
- Je kefir heeft suiker nodig 80gr/1 liter vocht
- Best is om ook een zuur toe te voegen: bio citrusvruchten zoals citroen, limoen, pompelmoes
- Voeg ook steeds 2 biologische vijgen toe.
- Voeg nooit een vloeistof boven de 35°C toe aan je korrels.
- Gebruik nooit metalen materiaal aan je korrels
Variëren kan als volgt:
- Vervang water door (afgekoelde) thee
- Voeg smaakstoffen toe aan je drank: aardbeien, vlierbloesem, rabarber, … en laat deze gedurende de fermentatie (24 tot 48 uur op kamertemperatuur) in de drank liggen. Vis deze daarna uit de korrels.
- Laat je maar eens goed gaan… dat ga ik ook doen.
Gezondheidsvoordelen van waterkefir.
Waterkefir zit boordevol gezonde bacteriën, belangrijke enzymen, gezonde aminozuren en vitaminen en mineralen. Waterkefir zorgt er voor dat je darmflora gezond is. Het is vele malen sterker en effectiever dan de potjes probiotica die je kan kopen in de supermarkt.
Gezonde darmen zijn een voorwaarde voor een gezond lichaamsgewicht, voor gezonde hersenen, voor veel energie en voor een algehele goede gezondheid.
De korrels kan je makkelijkst verkrijgen bij iemand die waterkefir maakt – aangezien ze steeds groeien, heb je er al snel teveel van. Je kan ze ook bestellen op kefirshop.eu
Wie er wil, kan ze altijd gratis bij mij komen halen!!! Je bent uitermate welkom.
Waterkefir
Ingrediënten
- 1 liter water flessenwater of gefilterd water
- 80 gr bio ongeraffineerde rietsuiker
- 2 gedroogde vijgen zonder bewaarmiddel of sulfiet!
- 1/2 bio citroen in schijfjes
Instructies
Waterkefir drank maken
- Verwarm 100 ml water en smelt er de suiker in. Eenmaal de suiker gesmolten voeg je de rest van het water toe. Hierdoor daalt de temperatuur.
- Doe je kefirkorrels in een plastiek vergiet of leg een doek in een metalen vergiet. Spoel de korrels even met koud stromend water. Weeg 100 gr korrels af.
- Doe de korrels in een glazen pot met afsluitbaar deksel. Giet er het afgekoelde water op en leg er de 2 vijgen en de halve in schijfjes gesneden bio citroen bij. Sluit je pot
- Zet de pot 2 dagen op kamertemperatuur en open elke dag het deksel 1 tot 2 keer, zodat teveel druk kan ontsnappen.
- Na 2 tot max 3 dagen giet je de kefir in een vergiet en vang je het drankje op in een plastiek of glazen kom. Doe het drankje in een fles en zet ze nog 2 dagen in de koelkast. Dan is ze klaar om te drinken.
Kefirkorrels bewaren
- Uit je 100 gr kefirkorrels heb je nu tussen de 160 tot 200 gr kefirkorrels gekregen. Ofwel herbegin je zoals boven ofwel laat je de korrels rusten tot je weer een drankje wil maken.
- Om kefir te laten rusten ga je als volgt tewerk.
- Haal de vijg en citroen en eventueel andere toevoegingen uit je korrels. Spoel de korrels onder koud water.
- Laat 100 ml water opwarmen en smelt er 100 gr suiker in. Doe er meer water bij, zodat je water koud wordt. Doe de kefir korrels in een afsluitbare pot en giet het water er over. Zet ze max 2 weken in de koelkast en ververs dan op dezelfde manier het water.
Geef een reactie