Een typisch Siciliaans gerecht: Caponata. Het is een ‘zoetzure’ saus van groenten die je zowel koud als warm kan eten. Naargelang het weer kan je dus kiezen of ze net van het vuur op tafel komt of eerder gekoeld. Het zure komt van de azijn en de tomaten die je toevoegt, het zoete van de honing.

In een echte caponata, mag de aubergine niet ontbreken. Ook als je deze groenten nog niet zo vaak gebruikt hebt, laat het vooral niet na om het nu eens te doen. Je kan nu ook kiezen om verse tomaten te gebruiken, die worden nu immers steeds beter van smaak. Het voordeel van ingeblikte tomaten is dat ze gepeld zijn (waardoor er geen velletjes in je saus zitten) en dat ze steeds dezelfde smaak hebben. Net zoals met de meeste dingen geldt dat kwaliteit hier de voorkeur geniet. Lees je etiket, vermijd merken met veel toevoegingen of zout en kies bijvoorbeeld voor Italiaanse tomaten (Mutti is bijvoorbeeld een merk met lekkere tomaten).

Dit is een fijn gerecht om je kinderen vis te laten eten. Witte vis (kabeljauw, pladijs, tong) zijn vissoorten met een eerder zachte smaak en mijn kinderen hebben totaal geen moeite als deze op tafel komen.

Witte vis met Caponata

0 van 0 stemmen
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 25 min
Totale tijd 35 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Universeel
Porties 4 personen
Ingrediënten
  

Voor de caponata

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui in kleine stukjes gesneden
  • 1 aubergine geschild en in blokjes geneden
  • zeezout
  • 3 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 1 grote doos gepelde tomaten in blik
  • 1 theelepel rode wijn azijn
  • 1 theelepel honing
  • 2 theelepels basilicum fijn gesnipperd

Voor de vis

  • 800 gram kabeljauw of een andere stevige witte vis
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • peper

Quinoa

  • 1 kop quinoa
  • 2 koppen water
  • 1 koffielepel groenten- of kippenbouillon

Instructies
 

Caponata

  • Maak eerst de Caponata - kan eventueel de dag vooraf. Warm de olijfolie in een diepe pan.
  • Voeg de rode ui toe en laat gedurende 5 minuten zacht worden op middelhoog vuur.
  • Voed de in blokjes gesneden aubergine toe en laat nog 5 minuutjes verder garen
  • Voeg zeezout, peper en look toe en bak ongeveer 1 minuutje
  • Voeg de tomaten toe en laat ongeveer 15 minuten sudderen, roer af en toe om.
  • Voeg de rode wijnazijn toe en roer goed. Kruid naar smaak bij met peper en zout
  • Voeg helemaal op het einde de basilicum toe aan de saus. Laat nu eventueel afkoelen - of niet?

Quinoa

  • Spoel de quinoa goed onder koud stromend water
  • Breng water met bouillon aan de kook en voeg de quinoa toe - laat 5 minuten zacht koken
  • Haal van het vuur en laat nog een 7-tal minuten zwellen. Normaal is al het water mooi opgenomen, als dat niet het geval is, giet de quinoa dan in een fijn vergiet. Roer er een beetje olijfolie door en kruid met peper en zout

Voor de vis

  • Bak de vis in een klontje boter en wat olijfolie. Met de velkant eerst in de pan. Gebruik een tefal pan zodat de vis niet aanplakt. Eventueel kan je de vis ook 10 minuten in een voorverwarmde oven van 220°C zetten of hem stomen op 100°. Bak de vis niet te droog. Ook in de pan is 4 min langs elke zijde meer dan voldoende, hij moet binnenin nog mooi glanzen. Kruid de vis met peper en zeezout langs beide kanten
Trefwoord gezonde gerechten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!