Dit is een recept uit het boek van Lien Willaert: Gezond Gulzig. Lien bedenkt altijd prachtige titels voor haar boeken.

Eén van haar vorige boeken was getiteld: “Mijn man is op dieet, maar hij weet het niet”. Laat dat nu net een opmerking zijn, die ik regelmatig hoor van de mensen die een workshop volgen. Zelf vinden ze (meestal dames) de recepten heerlijk en dan komt de maar… mijn man zal dat niet lusten, of daar zal mijn man niet mee gegeten hebben.

Mannen blijken vaak een groot struikelblok wanneer dames gezonder willen gaan koken. Toch wil ik hier niet te kort door de bocht gaan en alle mannen over dezelfde kam scheren, want ik ken ook ‘gevallen’ waar de vrouw dwarsligt. En dan hebben we het nog niet over de kinderen, die hun neus optrekken, bij gezonde gerechten.

Veranderingen in je voeding aanbrengen, is vaak niet makkelijk:

  • degene die kookt moet vaak nieuwe vaardigheden aanleren
  • het kost ook meer tijd, in het begin althans
  • de eters ‘moeten’ hun smaakpapillen laten wennen en
  • een open geest hebben over gezond en lekker

Met dit gerecht bestaat dat probleem niet. Niemand klaagt en niemand heeft door hoe gezond dit wel is. Je kan deze schotel aanvullen met bloemkooltabouleh.

Lien Willaert, slaagt daar wonderwel in met haar boeken en haar recepten. Ik kan je het boek: Gezond Gulzig, dan ook ten zeerste aanraden.

gezond gulzigDit boek bevat herfst en winterrecepten en in de lente komt er een sequel uit met lente en zomergerecht. Daar kijk ik nu al naar uit, vooral ook omdat Lien mij uitgenodigd heeft om 2 dagen langs te gaan, wanneer het boek gefotografeerd wordt. Super!

Snij de groenten deze keer in lange repen en gebruik hiervoor een mandoline. Dat is een fantastische hulp in de keuken, want je snijdt er wel 10 keer zo snel mee. Heb je geen mandoline, snij de groenten dan in gewoon kleine stukjes.

Tips: Gebruik een grote pot om alles samen in klaar te maken, minder afwas = meer tijd

Gezond want: Veel lekkere groentjes, die gecombineerd met de worstjes een mooi en lekker geheel vormen.

 

gebruik-een-mandoline
merguez-schotel

Wokschotel met merguez

Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 15 min
Totale tijd 35 min
Gang Makkelijk doordeweeks
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 200 gr prinsesseboontjes
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 1 ui
  • 3 wortelen
  • 4 teentjes knoflook
  • 6 merguez worstjes
  • 10 kerstomaatjes
  • olijfolie
  • peper
  • zeezout

Instructies
 

  • Snij de topjes van de erwtjes en kook ze in een grote pot met gezouten water en een lepeltje bicarbonaat. Kook 5 minuten en giet ze af, spoel met koud water.
  • Was en snij de andere groenten in lange slierten met een mandoline.
  • Doe olijfolie in een wok (of een andere diepe pan) en bak de groentjes. Eerst de ui, de look en de wortelen, wanneer deze een beetje zachter worden, voeg je de aubergine en de courgette toe. Voeg dan ook de merguez worsten toe. Snij de eventueel in stukjes voor het braden, wanneer ze te lang zijn.
  • Wanneer de worsten gaar zijn, voeg dan de boontjes toe en de in 2 gesneden tomaatjes. Serveer met rijst of bloemkoolbulgur.