Een echte klassieker en favoriet van vele kinderen: worsten met stoemp. Alleen maken we hier een gezonde variant, zonder dat iemand het zelfs doorheeft. Bij de worsten voorzien we een tomatensaus met veel groenten en de bloemkoolpuree, maken we met alleen maar bloemkool en geen aardappelen.

Bloemkolen lenen zich hier perfect voor, het eindresultaat is een mooi puree, waardoor het niet opvalt dat er geen aardappelen aan te pas komen.

Enige moeilijkheid in dit recept zijn de worsten. Het is te zeggen: het vinden van goeie worsten. Wanneer je worsten tijdens het bakken zwemmen in het water en vet dan weet je alvast dat het geen goeie worsten waren. Koop je worsten dus bij een goeie beenhouwer!

Worsten bakken is een beetje een uitzondering op de regel. Wanneer je ander vlees bakt, is het altijd de bedoeling dat je pan zeer heet is om een korstje te schroeien rond je vlees, waardoor de sappen in het vlees blijven. Als je dat doet met worsten, dan barsten ze open en zijn ze buiten verbrand en binnen rauw.

Worsten moeten dus zachtjes aan gebakken worden. Prik er ook in alvorens ze te bakken, bij voorkeur met de punt van een scherp mes en niet met een vork. Langs deze gaatje kan het overtollige vet uit de worst lopen. Hierdoor zullen je worsten niet openspatten. Bak worsten op een middelhoog vuur en zorg dat je ze regelmatig draait en ze laat uitbakken.

Dit recept met de tomatensaus is dan weer eens iets anders en smaakt lekker zuiders. En eerlijk, met al deze regen, kan ik het gebruiken.

worst

Worst met paleo bloemkoolpuree

Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Makkelijk doordeweeks
Keuken Belgisch
Porties 4 personen
Ingrediënten
  
  • 4 tot 6 worsten
  • 100 gr ontbijtspek in stukjes gesneden
  • 2 rode uien in ringen
  • 4 teentjes look fijngesneden
  • 4 takjes verse rozemarijn
  • 500 gr tomaten uit blik of glas
  • 2,5 dl kippenfond bokaaltje
  • 1 tot 2 bloemkolen
  • 1/2 theelepel appelciderazijn
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 100 gr boter
  • peper
  • zeezout

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Smelt een beetje boter in een pan en bak hierin de worsten op middelhoog vuur. Tot ze rondom mooi bruin gebakken zijn. Je hoeft ze deze keer niet helemaal uit te bakken, ze gaan nog in de oven.
  • Haal de worst uit de pan en leg in een overschaal. In de pan van de worsten, bak je het spek aan. Laat het mooi uitbakken en haal het dan ook uit de pan. Bewaar in apart kommetje.
  • Voeg de ui, de look en de rozemarijn toe en laat de ui zacht worden. Voeg dan de tomaten en de kippenfond toe. Laat pruttelen gedurende 5 minuten. Leg de worsten op de tomatensaus en schuif je pan in de oven gedurende 15 min. (zorg voor een ovenvaste pan!)
  • Maak ondertussen de puree. Kook hiervoor de bloemkool roosjes en eventueel de steel (in stukjes gesneden) gedurende 5 tot 10 minuten in gezouten kokend water. Het maakt in dit geval niet uit of je water kookt, dan wel koud is wanneer je de bloemkool toevoegt. Zorg er alleen voor dat ze zacht zijn. Stomen mag natuurlijk ook.
  • Doe 3/4 van de bloemkool in een blender, samen met 2 eetlepels kookvocht, de appelcider azijn en de rest van de boter en de kokosolie. Kruid met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
  • Blend tot een mooie puree. Voeg dan het spek en de rest van de bloemkool toe en pulseer nog een paar keer in de blender.
  • Serveer met de worsten.