Hummus en ik? Liefde op het eerste gezicht. Ik hou van de zachte en smeuïge structuur ervan op een warm platbrood of naanbrood, met wat verse en krokante groenten erbij.
Wie mij, en vooral Johan, al langer kent weet dat we graag experimenten uitvoeren om te kijken of we dingen voor onszelf, maar ook voor anderen kunnen verbeteren of vergemakkelijken. Een goede 4 jaar terug gingen we zo voor het eerst experimenteren met Paleo op aanraden van een vriend. Zo ontdekten we dat Johan een glutenallergie heeft.
Ik wil meestal wel tot op zekere hoogte mee experimenteren, maar in dit geval… Paleo ‘verbiedt’ bonen en peulvruchten. Dat betekent geen hummus meer, want de traditionele hummus is gemaakt van kikkererwten.
Gelukkig heb ik ondertussen ontdekt dat je hummus kan maken van bijna alle groenten, zoals hier van wortelen. Ik probeer zeker en vast ook de bloemkool variant en bezorg jullie later het recept.
Tips: De wortelen gaan rauw in de blender, laat naargelang je blender, voldoende lang draaien om een mooie puree te krijgen.
Gezond want: Hummus zonder bonen! voor iedereen die last heeft van bonen!
Wortelhummus: Wortelen. Gember. Sesam.
Ingrediënten
- 5 wortelen
- 1 kleine rode ui
- 1 teentje knoflook
- 3 cm gember geschild en geraspt
- 2 el rijstazijn
- 2 el sesamolie
- 2 el tahin
- 2 el water ijskoud
- 2 el olijfolie
- peper
- zout
Instructies
- Schil de wortelen en snij in stukken. Pel de ui en de look en snij in stukken.
- Doe alle ingrediënten in de blender, met uitzondering van de olie en het ijskoude water Mix tot je een mooie puree hebt. Waarschijnlijk is voor dit werkje een keukenrobot met een vlak mes beter dan een blender. In het bodempje van de blender kan alles immers makkelijk vast raken.
- Wanneer de puree goed gemixt is, voeg dan in een straaltje de olie tot (zoals bij mayonaise). Tot slot voeg je een paar eetlepels ijskoud water toe, waardoor je humus mooi licht en smeuïg wordt.
- Proef en kruid met peper en zout.
Er staan allemaal html codes in je tekst
Hoi Wendy,
I know. Ik heb een update gedaan van mijn wordpress thema en blijkbaar is daar iets niet meer ok. Ik probeer dagelijks een aantal recepten aan te passen en dit er uit te halen. Excuses en merci, voor de reactie!
Sylvianne
Hoeveel gram wortel gebruik je ongeveer?
Hoi Cath,
Ik gebruik meestal doorsnee wortelen. Hiervan een 5-tal. Het komt ook niet op een grammetje aan, hoe meer wortel, hoe zoeter van smaak.
Dag Sylvianne, heb gisteren je wortelhumus gemaakt, feestje voor mijn vader’s 79, heb wel eerst rode uitje en knoflook wat gestoofd, het verzacht de smaak en heb er ook wat gedroogde chilivokken bijgedaan voor wat ‘zing’, de grote schaal was in no time soldaat gemaakt door familie en vrienden, ga hier nog vele variaties op maken, bedankt voor het receptje, warme groet uit westerlo Frank Hoelen:)))
Hoi Frank,
Yep, die is lekker hé! Dank je wel voor de leuke reactie en je tips! Hopelijk vind je nog receptjes die je bevallen op de site
Groeten, Sylvianne