Hummus en ik? Liefde op het eerste gezicht. Ik hou van de zachte en smeuïge structuur ervan op een warm platbrood of naanbrood, met wat verse en krokante groenten erbij.

Wie mij, en vooral Johan, al langer kent weet dat we graag experimenten uitvoeren om te kijken of we dingen voor onszelf, maar ook voor anderen kunnen verbeteren of vergemakkelijken. Een goede 4 jaar terug gingen we zo voor het eerst experimenteren met Paleo op aanraden van een vriend. Zo ontdekten we dat Johan een glutenallergie heeft.

Ik wil meestal wel tot op zekere hoogte mee experimenteren, maar in dit geval… Paleo ‘verbiedt’ bonen en peulvruchten. Dat betekent geen hummus meer, want de traditionele hummus is gemaakt van kikkererwten.

Gelukkig heb ik ondertussen ontdekt dat je hummus kan maken van bijna alle groenten, zoals hier van wortelen. Ik probeer zeker en vast ook de bloemkool variant en bezorg jullie later het recept.

Tips: De wortelen gaan rauw in de blender, laat naargelang je blender, voldoende lang draaien om een mooie puree te krijgen.

Gezond want: Hummus zonder bonen! voor iedereen die last heeft van bonen!

 

groenten-voor-wortelhummus

wortelhummus

 

Wortelhummus: Wortelen. Gember. Sesam.

Gang On the road, Vegetarisch
Keuken Universeel
Porties 1 pot

Ingrediënten
  

  • 5 wortelen
  • 1 kleine rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 cm gember geschild en geraspt
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el sesamolie
  • 2 el tahin
  • 2 el water ijskoud
  • 2 el olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies
 

  • Schil de wortelen en snij in stukken. Pel de ui en de look en snij in stukken.
  • Doe alle ingrediënten in de blender, met uitzondering van de olie en het ijskoude water Mix tot je een mooie puree hebt. Waarschijnlijk is voor dit werkje een keukenrobot met een vlak mes beter dan een blender. In het bodempje van de blender kan alles immers makkelijk vast raken.
  • Wanneer de puree goed gemixt is, voeg dan in een straaltje de olie tot (zoals bij mayonaise). Tot slot voeg je een paar eetlepels ijskoud water toe, waardoor je humus mooi licht en smeuïg wordt.
  • Proef en kruid met peper en zout.