2 jalapeno'szonder steeltjes en zaadjes of andere pikante peper
1 limoen
voor de aardappelpannenkoekjes
400 gr bloemige aardappelengeschild en in blokjes
1 teentje knoflookgepeld, fijngesneden
3 eetlepels boter
1,5 dl melk
80 gr bloem
1/2koffielepel bakpoeder
2 eilosgeklopt
1/2 bakje of plantje bieslookfijngesnipperd
peper
zout
olijfolieom te bakken
voor erbij
1 potje zure room
2 avocado's
1 plantje verse koriander
Instructies
de pulled chicken
Doe alle ingrediënten van de kip bij elkaar in een blender - met uitzondering van de kippendijen, de olijfolie en de limoen. Mix goed, zodat je een gladde pasta krijgt. Wrijf hiermee de kippendijen zorgvuldig in. Giet de rest van de pasta erbij. Dek af en zet zo lang mogelijk in de koelkast - ideaal is minstens 6 uur.
Verhit een pan op het vuur. Voeg een scheut olijfolie toe en bak hierin de kippenbillen rondom mooi bruin. Doe ze in de slowcooker of leg ze in een gesloten kom. Voeg de resterende marinade zeker toe. Zet de slowcooker op laag of je oven op 120°C en laat ongeveer 8 uur garen. Heb je hier echt geen tijd voor? Laat je kip dan in de pan in 30 minuten op hoog vuur garen. Dat zal zeker niet slecht zijn, maar je hebt niet het effect van sappige en botermalse pulled chicken.
Laat de kip een beetje koelen en verwijder het vel. Trek het vlees met 2 vormen van de beentjes en doe het in een warme kom. Knijp er de limoen boven uit en zet opzij.
de aardappelpannenkoekjes
Kook de aardappelen met de look in een kom met geouten water. Giet ze af en doe ze terug in de kookpot. Laat ze kort opdrogen en voeg dan de boter en de melk toe. Laat de maak opwarmen en stamp de aardappelen tot puree. Kruid met peper en zout en eventueel wat muskaatnoot.
Roer er de bloem en het bakpoeder onder en dan de losgeklopte eieren. Voeg eventueel nog wat melk toe, het is de bedoeling dat je een glad en dik beslag krijgt dat traag van je lepel valt. Roer er fijngesnipperd bieslook onder. Proef en kruid eventueel bij met peper en zout.
Verhit een koekenpan en voel een beetje olie toe. Schep volle eetlepels beslag op de pan (ongeveer 3 per keer) en laat ze ongeveer een 3-tal minuutjes bakken, draai ze om en bak ook die kant mooi bruin. Hou ze warm (eventueel in een oven op 80°C). Herhaal tot alle beslag opgewerkt is
Voor erbij
Doe de zure room in een potje en kruid met peper en zout. Haal de blaadjes van de koriander en snij de avocado in schijfjes.
Serveer de pannenkoekjes met de pulled chicken en de bijgerechten. Smakelijk.