1el appelciderazijn laat weg wanneer je aardappelen gebruikt
400 mlkarnemelk
Voor de asperges
1 kg asperges witte Belgische
2elboter of kokosolie
witte peper
zeezout
voor de garnituren
4 eieren
1/2 botje radijsjes
1/2 botje bieslook
blaadjes Oost-Indische kers optioneel
bloemen bieslook optioneel
100 gr boter
Instructies
Maak eerst de totjespap. Kook je bloemkool of aardappelen gaar in gezouten kokend water. Verwarm de karnemelk met de boter in een kommetje. Doe alles in de Thermomix of in de blender en mix door elkaar met alle andere ingrediƫnten. Hou warm.
Snij de radijsjes in flinterdunne schijfjes en leg ze in ijskoud water, daar worden ze knapperig van.
Verwarm de boter in een pan en laat ze voorzicht bruin worden. Van zodra je een mooi bruine boter (beure noisette) krijgt (draai met je pan) zet je het vuur uit en hou je de boter warm.
Terwijl de bloemkool/aardappelen koken, schil je de asperges. Werk van de kop naar de voet en neem wanneer je asperge geschild is, de asperge in je beide handen. Kraak het onderste deel af. Door het te breken, kan je direct zien of je alle draderige buitenkant goed hebt geschild.
Snij de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm. Zet een grote pan op het vuur en bak de asperges in hete boter of kokosolie. Roer regelmatig, zodat ze niet aanbakken. Na een 5-tal minuutjes zijn ze klaar. Kruid met peper en zout.
Kook de eitjes 5 minuutjes in kokend water. Giet ze af en spoel onder de koude kraan. Pel ze en hou ze warm.
Neem een warm diep bord en doe een flinke schep puree in het bord. Schep er de asperges op en leg er een zachtgekookt eitje op. Schep er met een lepel wat van de bruine boter rond en werk af met de fijngesneden bieslook, de blaadjes van Oost-Indische kers en de bloemen van bieslook. Laat het smaken