Klaar eerst de boter. Je kan dit ook kopen in de supermarkt onder de benaming ghee. Maar het is niet moeilijk om zelf te doen en de smaak is toch lekkerder
Doe je boter in een kookpot en zet op middelhoog vuur op. Laat de boter volledig smelten en opwarmen.
Op een bepaald moment, komt er een schuimlaagje op de boter. Dan kan ze van het vuur.
Wanneer de boter wat gekoeld is, kan je dit schuimlaagje afscheppen. Onderaan in de pot zie je witte bestanddelen, die hebben we ook niet nodig.
Giet na het verwijderen van de schuimlaag met een lepel, de boter voorzichtig over in een andere pot. Zorg er voor dat die witte bestanddelen niet meegaan, je mag deze weggooien
Je hebt nu geklaarde boter over. Deze kan je tot 1 week in de koelkast bewaren. Ze is veel hittebestendiger dan niet geklaarde boter en dus ideaal voor het bakken van vlees en vis.
Voor de asperges
Kook de eieren in 10-12 minuten. Spoel ze onder koud water en pel ze.
Hak ze in kleine stukjes of plet ze met een vork
Hak ook de peterselie fijn en vermeng met de eieren.
Schil de asperges en kook ze gaar in licht gezouten water. De asperges zijn klaar in 3 - 5 minuten, laat ze zeker niet langer in het water. Ze mogen best nog wat beet hebben.
Giet ze af en leg ze kort in ijskoud water.
Klassiek worden de asperges in zijn geheel opgediend. Je kan ze echter ook versnijden. Bak ze in beide gevallen net voor het opdienen kort op in veel geklaarde boter en kruid met peper en zeezout
Leg ze op verwarmde borden. En doe de mengeling van ei en peterselie in de pan met de boter van de asperges. Voeg dan nog extra boter (naar smaak toe) Kruid met peper en zout.
Geef er de gerookte zalm en eventueel een toast bij.
Smakelijk