Bind de tijm, de laurier en de peterseliestengels samen met wat keukentouw of steek ze in een theezakje. Zo kan je ze straks heel makkelijk uit de soep vissen.
Snij je groenten in gelijke stukken.
Zet een kom op middelhoog vuur en voeg de olie en de boter toe. Stoof de ui en de wortels lichtjes, zodat ze zachter worden, zonder te bruinen. Voeg een beetje zout toe.
Voeg na een paar minuten de look toe en laat even meebakken tot hij zijn geur vrijgeeft.
Voeg dan de tomaten toe. Snij ze in gelijke stukken en voeg toe. Voeg ook de kruiden toe en de kippenbouillon.
Laat het geheel een 25 minuten zachtjes koken tot de tomaten uit elkaar vallen. Haal de kruiden uit de soep. Mix met de staafmixer of met een blender. Dit laatste geeft een smeuïger soep.
Je kan de soep nu door een zeef halen, of zo eten wanneer je graag een dikkere soep eet. Proef en kruid met zout en voeg eventueel wat extra water toe wanneer de soep te dik is.