750 gr zoete aardappelengeschild in blokjes gesneden
150 gr roze linzen
1 uifijngesneden
1selderfijngesneden
1,2 liter groentenbouillon
200mlkokosmelk
1 potje saffraandraadjes
2elkomijnzaadjes
1/2tlchilivlokken
2elolijfolie
4 el griekse yoghurt
zout
peper
1 handvol koriander
Instructies
Mix de saffraan in een lepeltje van de kokosmelk. Roer even goed op en zet opzij.
Verhit een grote soepkom om middelhoog vuur en bak de komijnzaadjes en de chilivlokken ongeveer 1 minuut droog (zonder vetstof) zodat ze hun aroma vrijgeven. Haal de helft ervan uit de kom en zet apart, om later over je soep te strooien.
Voeg olie toe aan de pan en bak de ui, de selder en de zoete aardappel tot ze zacht worden. Voeg na 5 tot 10 minuten de linzen, de kokosmelk en de bouillon toe. Verhoog je vuur, zodat de soep kookt. Laat 15 minuten zachtjes verder koken of tot de linzen en de aardappel zacht zijn.
Mix je soep met een staafmixer en kruid met peper en zout.
Mix de saffraan met de yoghurt en kruid met wat zout.
Schep de soep in potjes en lepel er wat yoghurt over. Strooi er komijnzaad en chilivlokken over.
Serveer eventueel met een kwalitatief zuurdesembrood en goeie boter.
Als je de soep wil bewaren, laat ze dan zo snel mogelijk afkoelen. Ze zal de dag nadien veel dikker geworden zijn, omdat het zetmeel in de linzen en de zoete aardappel blijft verder werken. Verdun de soep dan met wat water of groentebouillon.