Go Back
+ servings

Moussaka

Gang: Makkelijk doordeweeks
Keuken: Mediteraans
Trefwoord: familiegerechten
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 35 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 4 personen
Recept afdrukken

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines
  • 200 ml olijfolie
  • 1 ui
  • 3 el peterselie grofgehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 850 gr gemengd gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl oregano gedroogd
  • 1 laurierblaadje
  • 125 ml witte wijn
  • 500 gr tomaten pasatta
  • 500 gr aardappelen

voor de bechamel saus

  • 120 gr boter
  • 125 gr glutenvrije bloem
  • 1 liter melk
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 100 gr gemalen kaas

Instructies

Voor de moussaka

  • Start met de aubergines. Snij de zeer dun, gebruik eventueel een mandoline in plakjes van ongeveer 5mm dik. Leg ze in een kom en strooi er redelijk wat zout over om de bittere sappen er uit te trekken
  • Laat 30 minuten staan
  • Doe 3 el olijfolie in een braadpan en fruit de ui aan, roer regelmatig en wanneer de ui begint te bruinen, voeg je de look en de peterselie toe. Bak die mee tot je de knoflook begint te ruiken.
  • Voeg dan je gehakt toe en bak het mooi bruin. Kruid met kaneel, oregano en voeg ook het laurierblad toe.
  • Overgiet met de witte wijn en laat dit zo lang opstaan, tot de wijn bijna helemaal verdampt is. Roer af en toe
  • Voeg dan de passata toe en laat deze saus ongeveer 20 min pruttelen op het vuur. Wordt het eventueel te droog, voeg dan een beetje water toe.
  • Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in zeer dunne schijfjes. Zo dun mogelijk, dan kan je ze rauw in de pot doen. Zijn ze wat dikker, bak ze dan eerst even in olijfolie.
  • Spoel het zout van de aubergines, droog ze goed met keukenpapier en bak ze in de olijfolie. Let op want de aubergines slurpen heel veel vet op. Doe dus tussen elke portie wat extra olie op je pan.
  • Leg de aubergines in een ovenschotel, bedek met de aardappelen - beiden 1 laagje dik. Giet er dan wat saus over en opnieuw aubergines, aardappelen en opnieuw saus.
  • Laat ongeveer 2 cm over in je pan, want daar gaat de bechamel over.

Voor de bechamel

  • Smelt de boter in een kommetje, niet laten bruinen, enkel smelten en warmen.
  • Voeg van het vuur de bloem in 1 keer toe en roer goed met een garde. Zet terug op het vuur en blijf goed roeren, tot je een koekjesgeur ruikt, laat het mengsel echter niet bruin worden. Dan mag de melk er bij.
  • Warm de melk op en voeg de warme melk dan geleidelijk aan toe aan de roux (boter en bloem). Blijf de hele tijd goed roeren en laat, wanneer al de melk is toegevoegd even doorkoken.
  • Kruid op het einde met zout, peper en nootmuskaat. Giet de saus over de moussaka en bestrooi met wat gemalen kaas.
  • Zet in de oven (180°) tot alles goed warm is en je een korstje hebt op de schotel. Wanneer je de schotel vooraf klaarmaakt, leg dan eerst 20 minuten aluminium folie op de schotel, zo wordt hij al warm, maar bruint je korstje nog niet.