Was en pel alle groenten, snij ze in stukjes. Hoe kleiner de stukken hoe meer smaak, maar te kleine stukjes zorgen er voor dat je groenten pap worden, waardoor je een soep krijgt ipv bouillon. Ga dus voor een tussenmaat.
Steek de kruidnagel in de de stukken ui.
Warm de olijfolie op en bak hierin de ui kort aan, voeg de rest van de groenten toe en laat even meebakken. Overgiet met het water en breng aan de kook. Voeg ook alle andere aromaten, behalve het zout toe.
Van zodra het water kookt, zet je het vuur lager en zet een deksel op de pot, zodat alle smaak bewaard blijft. Hou het water net onder het kookpunt.
Laat 45 minuten sudderen en giet de bouillon dan door een zeep. Druk je overgebleven groenten goed aan met de achterkant van een pollepel, zodat alle smaakstoffen in je bouillon gaan. Kruid je bouillon met zout en laat afkoelen of gebruik direct.
Bouillon kan je best invriezen, in de koelkast is hij ongeveer 3 dagen houdbaar.